måndag 20 januari 2020

Amarone 2011. Del 2. Pieropan.

I veckan som gick drack vi en Amarone Pieropan från 2011. Detta är vår andra flaska i projektet att ta reda på hur årgång 2011 utvecklats så här långt.
Årgång 2011 spåddes en lysande framtid, när de första producenterna släppte sina Amaroneviner. En viss nedtoning har ägt rum, men många amaroneexperter har gett den en fyra på en femgradig skala.
Väderförhållandena i Valpolicella var gynnsamma för att få mogna och väldigt bra druvor, bra förhållanden under skördetiden samt även för torkningsperioden. 

Så här lång har vi i år hunnit testa en flaska.
Il Fornetto betyg 5-

2011 Pieropan
Pieropan är mest känd som en producent av det vita vinet Soave. Det var också där de startade sin verksamhet i slutet på 1800-talet. 1999 köpte familjen en  egendom i östra Valpolicella i närheten av Illasi. 2006 kom så den första årgången av deras amarone. Från och med årgången 2011 är deras amarone biodynamiskt certifierad.
Det har nu gått fem år sedan vi senast drack det här vinet, så visst är vi nyfikna på hur det utvecklats. Vad vi tyckte då kan du läsa här.


Vinet är gjort på druvorna Corvina/Corvinone 75%,  Rondinella och Croatina svarar för 10% vardera samt en slatt gamla, lokala, traditionella Valpolicelladruvor. Druvorna kommer från en vingård som är belägen på kullarna ( 500 m ö h) med namnet Cellore d´Illasi. Druvorna ligger på torkning i dryga tre månader. Vinet får en uppfostran på 225 l och 500 l ekfat i 24-30 månader.

En stor och angenäm doft av körsbär, skogsbär, lite torkad frukt speciellt russin, någon liten örtighet och aningens kakao möter oss. Den ungdomlighet vi minns från förra gången är utbytt betydligt mer mogna toner.


Vi dricker vinet under två dagar och kan konstatera att det håller ihop kolossalt bra. Ja, så som så många andra gånger är smakerna mer utvecklade dag två.
Här finns läckra, söta, mörka körsbär, solmogna björnbär, några skogshallon och blåa plommon. En diskret ton av syrliga körsbär doppade i alkohol kunde anas dag ett och nästan inget av detta dag två. Lite örter och kryddor finns där som smakförstärkare liksom inslaget av torkad frukt med katrinplommon och russin i förarsätet och dadlar och fikon i mindre doser. Eftersmaken är riktigt lång med mörk choklad, mera torkad frukt, aningens körsbärskärnor och mandelspån. Även om vinet känns betydligt mer moget idag än för fem år sedan, så finns det en bra friskhet. Tanninerna är nu alldeles sammetslena.
Den här amaronen är bra nära sin topp och så mycket mer utveckling känns tveksamt. Å andra sidan finns ingen brådska med att dra korken, då det säkert kommer att hålla den här höga nivån i flera år till.
Betyg 4
Min flaska är köpt på SB 2014 för 349 kr. Just nu verkar det inte finnas några Amarone från Pieropan på "Bolaget".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar