söndag 12 januari 2020

Atelier II Edition från Villa Monteleone.

I somras drack jag den första utgåvan av det här vinet, vilket resulterade i det här blogginlägget.Det var inte bara JC Vintankar som hyllade vinet utan vad jag förstår av mitt FB-flöde var det många som gillade vinet. För en liten tid sedan släpptes en ny version och så klart var vi snabba med fingrarna på tangentbordet och klickade hem ett par flaskor.

Atelier IGT är ett mycket speciellt vin och mig veterligen det enda vin i Amaroneland som huvudsakligen består av en blandning av tre olika årgångar "amarone". Den första utgåvan, som jag drack i somras, var gjord på årgångarna 2012,2013 och 2014

Atelier II Edition är gjord på årgångarna 2013, 2015 och 2016. De två senaste årgångarna har ju ett väldigt gott ryckte nere i Valpolicella. De tillför det här vinet en mycket stor ungdomlighet med en ung, fräsch fruktighet och med årgång 2013 kommer det lite mognadstoner, kraft och djup i doft- och smakpaletten.

Druvmixen är Corvina (40%), Corvinone ((30%), Rondinella (20%) och så 10 % av en blandning Teroldego, Cabernet Franc och Enantio. Den senare druvan är en för mig okänd druva, men lär i huvudsak odlas i de södra delarna av Trentino. Alla druvor torkas under tre månader. Vinet avstjälkas innan vinifieringsprocessen börjar. Det får jäsa på ståltankar. Vinet får mogna i 18 månader på ekfat av varierande storlek (225-, 1000- och 2700-liter). Slutligen väljer vinmakaren vilka tre årgångar hen vill välja till aktuell blandning innan det buteljeras.
Jag luftar vinet en timma innan vi börjar avnjuta det.
Redan vid den första sniffen noterar vi likheter med en bra amarone. Här finns varma, mörka bär, lite läder och jord, en viss örtighet, några nypor kakao och aningens katrinplommon. Doften är ganska så stor och därmed väldigt tydlig utan att bli överdådig.

I munnen är det de söta, mörka körsbären som omedelebart stormar fram tätt följs av björnbär, blåa plommon, några enstaka svartavinbär och hallon. Tydliga amaronevibbar!! Här finns också lite örter och kryddor, små nyanser av torkad frukt och viss stenig mineralitet. Bra syra och små, nätta tanniner. Eftersmaken är lång med mera mörk frukt och  kryddor, som förstärkts med mörk choklad och sötlakrits.

Ett riktigt gott vin som har stora likheter  med amarone. Kanske någon mindre sötma och aningens stramare, vilket underlättar när en ska välja lämplig mat.
Det är väldigt gott nu och kan nog utvecklas något det kommande året, men det här är inget jag långlagrar utan mina flaskor dricker jag de närmaste fem åren. Har en nått min ålder är det extra bra med viner som en inte behöver vänta bortåt tio år för att njuta av.
Betyg 4+
Vinet kostar 269 kr på SB och därmed slår det de allra flesta amarone under 300 kr. Vinet är slut i weblagret, men finns i 14 olika butiker. Ett hastigt överslag pekar på bortåt 150 flaskor. Du kan alltid ringa "din" butik och be att dom kontaktar en butik där vinet finns och få hem det utan kostnad.   


2 kommentarer:

  1. Det kommer in på weblagret på onsdag 15/1 -20 enl. SB´s personal

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra. Det blir lite lättare att beställa då

      Radera