tisdag 28 januari 2020

Tre Sicilienska druvor: Nerello Mascalese, Nero d´Avola och Frappato

Framåt juni bär det av till Sicilien på en vinresa i regi Club Amarone. Visst har jag druckit några sicilianska viner under de senaste åren, men inte i någon större utsträckning. Det gäller att förbereda sig lite, så när vännerna Stig och Anki besökte oss för någon helg sedan så plockade jag fram tre endruveviner från Sicilien. Precis som i andra delar av Italien har Sicilien sina egna druvor.
Den här kvällen provade vi Frappato och Nero d´Avola från Arianna Occhipinti och Nerello Mascalese från Girolamo Russo.

2013 San Lorenzo, Girolamo Russo
Det här är en producent som jag håller högt. Deras enklaste vin det s k instegsvinet à Rina har jag druckit flera årgångar av och alltid blivit smått imponerad av. Klicka på resp år så får du mina tankar om just den årgången: 200920102014, 2016 och 2017. Kvällens vin San Lorenzo har jag druckit en gång tidigare och då var det årgång 2008. Även deras vin döpt efter vingårdsläget Feudo har jag druckit en gång tidigare och även det var årgång 2008 och enastående gott.
Girolamo Russo drivs av Giuseppe Russo som tog över familjeegendomen 2004 för att göra egna viner. Egendomen är gammal och släkten har gjort vin på Etna i generationer vilket känns roligt, då många egendomar idag byggs upp och drivs av investerare från fastlandet eller andra delar av världen. Giuseppe är klassisk pianist och har universitetsexamen i Italiensk litteratur, vilket avspeglar sig i hans fokusering på detaljer. Något som behövs om man vill göra viner av allra högsta klass. Idag förfogar Girolamo över 26 ha varav 15 ha är vinfält, som ligger 650-780 meter över havet. Dom är belägna runt Passopisciaro. En stor del av vinrankorna är mer än 80 år gamla. Odlingsmetoderna följer principerna för organisk/biologisk odling.
Den totala produktionen ligger på drygt 50 000 flaskor och är fördelad på ett vitt vin, ett rosévin och fyra röda viner. Det är à Rina som är grundstommen i deras produktion med cirka  30 000 flaskor.

San Lorenzo 2013.
Vinet är gjort på druvan Nerello Mascalese och en liten skvätt Nerello Cappucchio. Druvorna kommer från ett vinfält (Contrada) med namnet San Lorenzo nära den lilla staden Randazzo.
Ett väldigt läckert vin aningens mer komplext, men framförallt lite elegantare än instegsvinet á Rina.

I doften hittar vi en massa röda bär, några enstaka mörka bär och en hel del krossad flintasten. Fast det börjar med läder, aningens tobak och fylls sedan på med denna ljuvliga bärkompott för att så småningom avslutas med några rosor.
I munnen är det ganska så slankt med en viss liten stramhet. Vi noterar såväl röda bär (hallon, tranbär, lingon) som lite mörkare (körsbär, blåa plommon). Ett tydligt inslag av örter och mineraler (stenar främst flintasten) med en viss liten rökighet. En bra syra och smånafsande tanniner sätter vi på pluskontot. Eftersmaken är något längre än medel och skänker mera röd frukt, men också aningens vanilj och lätta ekfatstoner som är riktigt hyfsat integrerade med frukten.
Betyg 4+
Jag köpte flaskan på SB någon gång under 2016 för 329 kr. Nu är det årgång 2017 som gäller och priset har skenat iväg till 429 kr.


Det blev sedan två viner från Arianna Occhipinti. Du som regelbundet följer min blogg vet att det här är en producent som jag håller väldigt, väldigt högt. Arianna Occhipinti har sina vingårdar på Siciliens sydkust nära byn Vittoria. Dom odlar i huvudsak Frappato och Nero d´Avola och så görs det olivolja. Odlingarna bedrivs efter en blandning av ekologiska och biodynamiska principer. Förutom Il Frappato gör hon också Grotte Alte (lika delar Frappato och Nero D´Avola), SP68 (70% Frappato och 30% Nero D´Avola) och Siccagno (100% Nero D´Avola) samt ett vitt vin SP68.

2016 Siccagno, Occhipinti
Det här vinet är gjort på druvan Nero D´Avola som kommer från vinstockar som är runt 35 år gamla. Vinet har fått spontjäsa. 30 dagars maceration. Det har fått ligga till sig i 22 månader på 25 hl stora fat av slavonsk ek. Ofiltrerat.
Doften startar med lite mörkare toner, där läder, multnande höstlöv och regnvåt jord tar kommandot innan den mörka frukten tar över. Ett visst inslag av örter och kryddor kan vi ta till oss liksom de steniga mineralerna. En diskret floral ton dyker upp alldeles i slutet.
I munnen är det lite mer rakt på med frukten från körsbär, tranbär, björnbär, blåa plommon och vinbär. Gott om örter och kryddor liksom steniga mineraler. Aningens rökighet finns där. Behagfulla tanniner som endast markerar ett försiktigt motstånd. Detta liksom den finstämda syran gör vinet väldigt drickvänligt. Eftersmaken är medellång med mera frukt som nu börjar gå i lite ljusare nyanser och med försiktiga inslag av choklad, espresso och svart te.
Betyg 4
En av de bättre Nero d´Avola vi druckit. Flaskan är köpt hos Cibi e Vini i Köpenhamn för 265 DKK..
För närvarande finns inga av Arianna Occhipintis viner tillgängliga via SB. De brukar dyka upp då och då och då gäller det att vara snabb med klickandet.

2015 Frappato, Occhipinti
Det är gjort till 100% på druvan Frappato, därav namnet. Vinet har fått ligga på skalen i uppåt två månader och därefter har musten fått vila under 14 månader på 25 hl-fat av slavonsk ek. Vinet är ofiltrerat. Åtskilliga blogginlägg har det blivit. Du som vill veta vad vi tyckt om tidigare årgångar klickar på resp årtal så hittar du våra tankar om just den årgången:  201020112012, 2013, 2014 och 2015
Ett fantastiskt vin. Så himla gott. Kvällens vinnare i hård kamp med San Lorenzo.
En tydlig doft där de röda bären dominerar. Vi noterar också stendamm, krossad flintasten, rosor, lite örter och kryddor.
I munnen får vi ett friskt och väldigt välbalanserat vin fyllt med massor av charm. Det är tämligen slankt och nästan lite törstsläckande. Det är packat med massor av röda bär såsom tranbär, körsbär, lingon och hallon. Inslaget av mineraler av främst stenig karaktär är påtagligt. Små doser örter och kryddor gör sig påminda. Det finns en fin och ganska så stor syra som får mig att tänka på röda citrusfrukter. Tanninerna finns där så klart och nafsar runt i munhålan, men blir aldrig alltför närgångna. Eftersmaken är något längre än medel och då får vi ännu mera röda bär och mineraler samt någon diskret ton av lakrits.
Betyg 5-
Även detta vin är köpt hos Cibi e Vini i Köpenhamn. 2017 betalade jag 225 DKK.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar