fredag 3 juni 2016

Giro d´Italia. Från Siciien till Piemonte

För en vecka sedan kom brodern från norr till Västkusten för en veckas semester. Traditionen bjuder att vi fixar lite mat och testar några viner. Den här gången endast italienska viner.


Först ut var den nya årgången av `a Rina. Detta är Girolamo Russos s k  instegsvin. Vad vi tyckte om årgång 2009 kan du läsa här och om årgång 2010 här. I dessa båda blogginläggen finns det också mer info om producenten.

Ett väldigt gott och lättsamt vin med en bra syra och mycket behagfulla tanniner. Detta tillsammans med de röda bären lurade sällskapet till Piemonte. Visst finns det likheter med nebbiolo.
En tydlig och trevlig doft av röda bär, örter, lite läder, knallpulver och violer. Inte så kraftig, mer försiktig, men ändå tydlig.
I munnen är det en slank och frisk dryck. Först ut är de röda bären (hallon, körsbär, tranbär, lingon), sedan en del örter med en viss pepprighet och i avslutet en fin mineralkänsla.
2014 är precis lika bra, om inte bättre, som tidigare årgångar.

Det har blivit det perfekta sommarvinet för oss med sin friskhet och slankhet.
Betyg 4.
Priset på SB är 189 kr, dessvärre rapporteras det vara slut.
Ibland kan det löna sig att kontakta Gabriel på Bristly Wine för att stämma av om det stämmer.
Vin nummer två är en Barolo, som vi verkligen gillar. Vi hyllade den för ett år sedan, vilket du kan läsa om här.

Även detta vin har en försiktig doft. Visst finns här lite körsbär och nypon förstärkta med ett blommigt inslag av violer och rosor. I bakgrunden svaga toner av läder och tobak.
Subtilt och elegant.
I munnen blir det bra mycket mer Barolo över det hela. Slankt och stramt med en härlig röd frukt(hallon, nypon, körsbär). Lägg till lite örter, aningens kaffe, några små nypor örter och en skir blommighet bl a viol så är vi nära sanningen. Att syran är förträfflig och tanninerna påtagliga är väl en självklarhet.
Vad vi riktigt gillar med det här vinet är den fina balansen och harmonin som doft och smak har.
Därtill mycket drickvänligt idag.
Betyg 4+
Vår flaska är köpt hos Cibi et Vini i Köpenhamn för 260 DKK.
I november förra året drack jag årgång 2009 av det här vinet.
Vi gillade vad vi drack så när vi lite senare på hösten besökte Köpenhamn så fick årgång 2010 följa med hem.
Praesidium är ett familjeägt vinföretag, som grundades 1988 av Enzo Pasquale och hustrun Lucia. Idag arbetar också deras båda barn i företaget. Vingårdarna (5 ha) ligger på de västra kullarna i Peligna dalen på en höjd av 400 m över havet, nära staden Prezza. Det är också här som druvan Montepulciano d´Abruzzo har ansetts ha sitt ursprung.
Dom tillämpar organisk/biologiska odlingsmetoder.

I doften hittar vi röda bär,enbär, läder och jord

I gommen känns vinet hyfsat slankt med en matvänlig stramhet. Ljusa, syrliga körsbär är det första vi noterar sedan lite skogshallon. Ett mörkare fruktinslag finns där utan att bli riktigt tydligt. En stor och trevlig syra och så tanniner som biter eller mer smånafsar i munhålan. Ett vin som kräver mat och då blir det en mycket angenäm upplevelse. Eftersmaken är något längre än medel.
Betyg 4
Köpt hos Cibi et Vini i Köpenhamn för 169 DKK.

Kvällens sista vin är en amarone.
Druvorna till den här amaronen kommer från vingården Monte Olmi (2,5 ha) i Pedemonte. Druvmixen är 30% Corvina, 30% Corvinone, 30Rondinella och 10% en blandning på druvorna Rossignola, Oseleta, Negrara, Dindarella, Croatina and Forselina.
Druvorna har torkats ca fyra månader. Vinet har fått ligga till sig på stora fat av slovonsk ek i ca 2,5-3 år, därefter ytterligare ett halvår på flaska.

Här råder det inget tvivel. En liten sniff och den stora och mäktiga doften för oss rätt in i Valpolicella och Amaroneland. Massor av mörka körsbär och lite torkad frukt.
Ett trevligt inslag av läder och jord.
I gommen är det en intensiv, kompakt och kraftig samling smaker: Söta, mörka körsbär, katrinplommon, torkad frukt (fikon och russin) samt en lätt ton av svarta vinbär. Några små nypor örter piffar upp intrycket. Här finns en pigg syra som ger vinet en bra friskhet. Tanninerna, javisst finns dom fast alldeles mjuka, nästintill som sammet.
Eftersmaken är riktigt lång och den domineras av den torkade frukten tillsammans med aningens kaffe och en rejäl bit mörk choklad.
 Betyg 4+

Vi köpte det här av Vinupplevelser för 549 kr.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar