söndag 19 juni 2016

Bristlylåda nr 6. Viner från Elio Sandri.

Det damp ner ett mail från Gabriel på Bristly Wine. En ny låda från en producent i Piemonte. Det hela låter mycket spännande, så jag är snabbt på tangentbordet och knappar in en beställning. Den blev slutsåld tämligen omgående, men ni som inte hann eller blir lockade av det här blogginlägget kan jag trösta med att det kommer fler lådor
Producent är Cascina Disa, bakom den står idag Elio Sandri . Vi befinner oss i utkanten av Monforte d´Alba i Perno-området. Det här är historisk mark, här har det gjorts vin i flera sekler. På 1400-talet låg här ett kloster som bl a ägnade sig åt vinframställning.
1965 köptes egendomen av Elios pappa, sedan 2000 är det Elio som ansvarar för verksamheten. Vingården är på ca 7 ha. Han arbetar med stora gamla ekfat, en naturlig jäsningsprocess, bekämpningsmedel är bannlysta istället slås gräset mellan rankorna två ggr per år. Det är m a o bra nära det vi kallar organisk odling. Han är inte intresserad av att få verksamheten certifierad.
Idag gör han en Barbera, en Dolcetto, en Langhe Nebbiolo, en Langhe Rosso och en Barolo (Riserva).

Vi har de senaste dagarna provat två av hans viner.

2013 Dolcetto d´Alba
Druvorna planterades 1977. Vinifikationen sker på cementtank.
Det börjar med en doft som vi förknippar med regnvåt jord, fin frukt, lätta örter och blyga violer

I munnen är det slankt med en frisk framtoning. Här finns en härlig fruktighet med en bra blandning av blåa plommon, hallon och lite ljusare körsbär. En ordentlig och trivsam syra och med tanniner som vet att bita på ett behagfullt sätt.

 En god portion steniga mineraler. Lite örter/kryddor. Och så ett avslut med en lätt imponerande bitterhet, som för mina tankar till krossade körsbärskärnor.
Utan tvekan en av de bättre Dolcettos jag druckit.

Betyg 4+
2013 Marapika, Langhe Rosso
Ett vin gjort på en blandning av Nebbiolo, Barbera och Dolcetto. Druvorna kommer från lite yngre vinrankor.

I doften hittar vi en lätt jordig ton som piffas upp av rosor, hallon och körsbär. Vi noterar även lite örter och en tydlig stenig mineralton.
Kanske inte så stor, men ändå tydlig.
I munnen är det en trevlig lite återhållen smak av främst mörka bär som hallon och björnbär vi känner. En balanserad och finstämd syra som tillsammans med de livgivande tanninerna gör detta till ett bra vin till pizzan och pastan.
Visst finns här också örter, lite körsbär, någon subtil blommighet och steniga mineraler.

Även Marapika är gott. Vi dricker det gärna igen, men Dolcettons höjder når det inte.

Betyg 4-


Vi betalade 1 050 kr för en låda som innehöll:
- 2 Dolcetto
- 2 Marapika
- 1 Langhe Nebbiolo (2014)
- 1 Barolo Riserva (2009)

Vi fyller på vårt förråd, då lådan återkommer. Visst vore det trevligt om Dolcetton gick att köpa separat. Lite nyfiken på Barberan blir vi också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar