onsdag 8 juni 2016

2015 Pouilly Fumé från Jonathan Didier Pabiot

Till söndagens fisk plockade vi fram ett vin vi upptäckte förra året. Vi gillade verkligen det här lättsamma och finstämda vinet på druvan Sauvignon Blanc. Det resulterade i ett blogginlägg där vi skrev lite om producenten och hyllade vinet i version 2014.
För dryga månaden sedan fick vi ett mail från Bristly Wine att nu fanns det en låda med viner från den här producenten innehållande tre flaskor av deras "vanliga" Pouilly Fumé fast nu i version 2015, 2 flaskor Pouilly-Sur-Loire samt en flaska Pouilly Fumé Aubaine. Det är klart vi slog till. I söndags drog vi korken ur den nya årgången av deras "vanliga" Pouilly Fumé.
Geografiskt befinner vi oss i den övre delen av Loire-dalen. Det är Sauvignon Blanc-druvans förlovade land. På ena sidan floden har vi Sancerre och på den andra Pouilly Fumé.

Den här producenten har sina vinmarker ekologiskt certifierade.

Det är ett lättsamt somrigt vin. Årgång 2015 har lite mer tryck i frukten än vad 2014 hade. Jag vill ändå påstå att detta är ett vin långt ifrån de aromatiska vinerna från Nya Världen, som görs på Sauvignon Blanc.

Doften är försiktig med fina toner av krusbär, gräs, lite citrus och mineraler som för tankarna till flinta.

Det är framför allt i smaken som skillnaden mot 2014 märks.
Frukten blir lite större. Gröna äpplen, citrus, krusbär och fläder är mer tydliga utan att för den skull bli övertydliga.
Här finns också läckra mineraltoner. I eftersmaken en lätt touch av vinbärsblad.

Svalkande. Gott. Lättsamt.

Betyg 4

Priset på "Bolaget" är 169 kr.

2 kommentarer:

 1. Ikväll blir det årgång 2016 räkor o tilltugg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Låter dom riktigt fredagsmys.
   Berätta hur 2016 är!
   Trevlig helg!
   J-C

   Radera