onsdag 22 januari 2020

2006 La Grand Dame, Veuve Clicquot Ponsadin

Vi hade dom goda vännerna Stig och Anki på besök i helgen. Vi hade ett par humrar i frysen samt en hemmagjord hummerfond, så kvällens förrätt kändes given. Vi valde att till detta dricka en champagne vi tidigare aldrig smakat. Visst har vi druckit deras baschampagne både som Brut och Sec. I folkmun kallad Gula Änkan. Minns jag rätt var det en av de första champagnerna jag drack. Vi får förflytta oss dryga 40 år bakåt i tiden.
Vid en snabb koll, så har jag faktiskt skrivit endast ett blogginlägg där Veuve Clicquot förekommer. Vi drack deras rosé från 2004 på Le Parc Les Crayères i Reims på sommaren 2015. Du kan läsa det här. Med andra hög tid att ägna Veuve Clicquot lite mer uppmärksamhet och La Grande Dame är väl en värdig representant!!
Veuve Clicquot har fått sitt namn efter Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin (1777-1866). Hon blev änka redan 1805 och ärvde då sin makes vinhus och ägnade resten av livet åt att utveckla champagnehuset.

La Grande Dame är Veuve Clicquots prestigecuvée. Första årgången var från 1962 och lanserades 1972 i samband med husets 200-årsjubileum och så klart en hyllning till Madame Barbe-Nicole Clicquot-Posardin. Den görs långt ifrån alla år och sedan 1998 har det bara släppts årgångarna 2004,2006 och så nyligen 2008.
Numer är det giganten LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy),  som äger Veuve Clicqout liksom Moet&Chandon, Dom Perignon, Krug, Mercier och Ruinart. Dom sålde totalt 65 miljoner flaskor 2018.

Blandningen i årgång 2006 är 53% Pinor Noir från Grand Cru-byarna  Ay, Bouzy, Ambonnay, Verzy och Verzenay och 47% Chardonnay från Avize, Oger, och Le Mesnil-sur-Oger. Åtta olika Grand Cru-byar som fått lämna druvor till denna enastående champagne.

Vår flaska är degorgerad i februari 2017. Det betyder att den fått nästan 10 år på sin jästfällning.
Det behövdes en stund i glasen så att den kylskåpskalla champagne fick en liten temperaturhöjning för att den riktigt skulle släppa loss, men oj som den gjorde det!!
 En fantastisk champagne med en enastående komplexitet i såväl doft som smak. Ja det här är en champagne som vi verkligen går igång på. Så smakrik och nyanserad.

 I den väl utvecklade doften hittar vi äpplen, ännu inte bokna men med en dragning åt fallfrukt, lite citrus, en viss kryddighet, rostat bröd, lite mandlar, hemkola och en hyfsad dos krossat grus och makadam samt unset snäckskal.

I munnen har den en härlig friskhet med begynnande mognadstoner. Precis som med doften börjar det med övermogna äpplen med en liten, liten dragning åt att vara bokna. Det fylls på med lite citrus, mariekex, någon bit persika, en viss nötig ton och så aningens rostat bröd.
I eftersmaken kommer en god portion mineraler av både stenig och kritig karaktär samt en grapefrukts bitterhet och unset brända mandlar. Syran har den där läckra friskheten och klassigheten som en topchampagne ska ha. Detta kombinerat med en viss mjukhet. Moussen är väldigt tilltalande. Allt är så enormt välbalanserat. Vansinnigt gott! Helt enkelt en strålande champagne.
Betyg 5-





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar