torsdag 9 juli 2015

Le Parc Les Crayères. En fantastisk matupplevelse!

Vi avslutade vårt äventyr i Champagne genom att besöka den här mycket eleganta restaurangen.

En fantastisk kväll fick vi. Bordet var bokat till kl 20, men vi var där i god tid och startade med lite trevligt roséchampagne på altanen.
Det är första gången jag dricker rosévarianten av "Gula Änkan". Den är gjord på Pinot Noir till dryga 50%, Chardonnay till ca 30% och resten Pinot Meunier.
En vacker kopparröd färg. Först en doft av mogna röda bär främst smultron och jordgubbar, sedan en lätt blommighet (violer, syrener). I gommen återkommer den röda bär, nu med röda äpplen och lite blodgrape i avslutet.
Vi gillar det här. Jag har tidigare haft en reserverad inställning till den vanliga "Gula Änkan", men rosén gör mig nyfiken att få prova den i lugn och ro.


Utsikten över parken, den behagliga temperaturen och den goda champagnen blev en alldeles ypperlig start på den här kvällen
Fyra aptitreatre. Vips hade två läckerheter slunkit ned innan jag blev påmind om kameran.Till aptitretarna och förrätten ingick det champagne i det vinpaket vi valt. Den här är gjord på 40% Chardonnay, 55% Pinot Noir och en liten slatt Pinot Meunier. Härligt brödig, gula äpplen, lite tropisk frukt och en lätt nötig ton i avslutet.
Väldigt frisk. Torr så klart och syror som gör den matvänlig.
Ännu en aptitretare.
Skaldjursskum....


En underbar förrätt med ljummen inbakad Foie Gras och picklade primörer.
Vansinnigt gott!!!

Till fisken serveras vi ett glas Chenin Blanc från Loiredalen.
Den här vingården ligger någon mil söder om Saumur på kullarna Brézé, som också fått ge vinet dess namn. Vinstockarna är dryga 50 år gamla. Vinet får tillbringa runt två år på 225 l ektunnor som är något år gamla.
Massor av kalkhaltiga mineraler i en lätt rökig stil, med tropisk frukt, aningens honung och en fin syra. Gott! Intressant! Det här dricker jag mer än gärna igen!


En läcker bit stekt piggvar, fänkålskräm, salladslök och kantareller. Vilka smaker! Vilken kombination!


Vaktlar på tre sorters vis.
Bröst, bitar inbakade i zucchiniblomma och ägg!

En bourgogne till vaktlarna.
Fortfarande ung och lite oförlöst, men ändå med en fin bärkompott av mörka och röda bär. Inte lika spektakulär som Chenin Blancvinet, mer mainsteam. Fungerade alldeles utmärkt till vår mat.

Ljummen brieost med svamp. Så där lagom mogen och förföriskt gott!
.
Ett något förvånande vinval. Ingen kanonmatchning. Vinet har massor av mörk frukt med sv vinbär i centrum, lite lakrits, en del örter och tydliga mognadstoner.
Vinet är riktigt gott så varför lägga energi på kombinationen.En sval gomrensare med gurka


En dessert så god att klockorna höll på att stanna!
En krokant med mörk choklad. Haselnötskräm av det magiska slaget. Vit chokladparfait.
Ett dessertvin som var fantastiskt gott. Det är gjort på 90% Sémillon, och lika delar Sauvignon och Muscadelle. Sött men med stor friskhet. Ytterst komplext med massor av honung, men också inslag av citrus, tropisk frukt och nötter.


Till kaffet serverades vi dessa små sötsaker. Så goda att vi nästan smällde av.


Det går bara att strö superlativer över den här måltiden.
Jag är ofta skeptisk till vinmenyer, men den här gången var det ett par inslag som överraskade positivt och som väckte min nyfikenhet.

Jag måste också passa på att berömma servicen. Alldeles ypperlig.

Vi kan bara lämna en stark rekommendation. Det var en smak-, mat- och vinupplevelse av stora mått!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar