fredag 24 juli 2015

2012 Campo Morar

Viviani är en producent i Valpolicella som verkligen vet hut viner ska göras. Deras Casa dei Bepi är en av Vintankars stora favoriter i amaroneklassen.
Vivianis vingård ligger längst norrut i Negrardalen i byn Mazzanao. Dom förfogar där över drygt 10 ha vinmarker och årsproduktionen ligger på ca 80 000 flaskor.
Deras Valpolicella Superiore var den absolut första Superioren som fick tre glas i den italienska vinbibeln Gambero Rosso. Vi har själva druckit ett par olika årgångar av detta vin, som går under namnet "Campo Morar". Du kan klicka på årtalet och läsa vad vi tyckte om resp årgång:   20042005 och 2008.
Nu är det dags för oss att ta oss an 2012:an.

Vinet görs på 75% Corvina Veronese, 20 % Rondinella och 5 % Molinara. Hälften av druvorna vinifieras omedelbart, medan den andra hälften får torka i ca en månad innan den vinifieras. Efter några månader blandas de två druvjuicerna.

Vi dricker vinet över två dagar och tycker inte att vinet förändras nämnvärt, kanske har det djupnat och vissa smaker blivit aningens tydligare dag två. Syran och tanninerna håller ihop vinet på ett strålande sätt. Dag ett låter vi vinet få närmare en timme i glasen innan vi börjar smaka av det.

I doften hittar vi dessa typiska mörka körsbär och lite annan mörk frukt. Här finns en del örter. Vi anar oss till en förnimmelse av rostat kaffe. Doften börjar lite svagt, direkt efter upphällningen, men växer hela tiden dag ett. Doften dag två tar vid där den slutade dag ett.

I munnen är det en ljuvlig, lite komplex och väldigt elegant druvjuice vi får ta del av.
Det börjar med körsbär, blåbär och björnbär. Det stöter till en del örter och aningens kryddor. Eftersmaken är lång och här får den mörka frukten sällskap av kakao, espressokaffe, plommon och lite sötlakrits. Syran är distinkt och samtidigt elegant. Tanninerna hyggligt avrundade, men inte helt lena. Syran och tanninerna gör det här till ett förträffligt matvin.
Det finns en ungdomlighet hos det här vinet och samtidigt en tillgänglighet som vi uppskattar. Lite utveckling tror vi det finns.

Visst är det så att vi saknat Campo Morar. Det är därför gott att veta att det finns ytterligare fyra flaskor i vår källare.

Betyg 4

På Systembolaget är det 2011:an som säljs för 361 kr.
Vår flaska kostade vid privatimporten 18 euro plus frakt och sv alkoholskatt. Priset blir då runt 200 kr.

2 kommentarer:

  1. Vivianis viner känns lite onödigt dyra på SB. Nichevin i DK säljer för 245 DKK. 200 SEk känns som ett bra o rimligt pris.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Instämmer Ingvar. Visst är dom dyra på SB. Jämfört med Danmark t o m allt för dyra.

      Radera