måndag 27 juli 2015

2012 Bandita, en barbera från Cascina Tavijn.

Cascina Tavijn är en liten och mycket spännande producent. Jag hade förmånen att för något år sedan vara med på en provning i Ängelholm av deras viner. Provningen leddes av den mycket charmerande, supertrevliga och skickliga vinmakaren Nadia Verrua. Du kan läsa om detta här.


Årgång 2011 blev inte på det sättet som Konsortiet ville. Dom gav inte rätten till Cascina Tavijn att få kalla sitt vin Barbera d´Asti. Nadia och familjen beslöt då att helt enkelt kalla sitt vin Bandita.
I och med årgång 2012 återfick dom rätten att kalla vinet Barbera d´Asti, men man behöll namnet Bandita och skriver på baksidesetiketten att det är just en Barbera d´Asti.

Det här är en av mina favoritbarberor. Det finns en viss variation mellan åren, men detta till trots är de årgångar jag smakat fantastiska var och en på sitt sätt. Årgång 2012 är inget undantag.


I doften hittar vi en angenäm mörk frukt, lite örter, aningens målarlåda.

I munnen får vi en dryck med en härligt välbalanserad syra och alldeles underbara mörka bär: sv vinbär, körsbär, solmogna björnbär och en hygglig dos örter. I eftersmaken noterar vi en del mineraler, lite röda äpplen och återigen mörka bär. Visst finns det tanniner och visst gör de sig påminda, men ju längre tid i glaset desto mer väluppfostrade blir dom.
 Det här är ju bara så gott. Dag ett drack vi det till en hemmagjord pizza. Drack två helt allena på kvällskvisten. Alldeles, alldeles underbart dag två.

Betyg 4

Vinet är köpt hos Cibi e Vini i Köpenhamn. Minns jag rätt kostade den ca 125 DKK, vilket jag måste säga är ett riktigt bra pris för ett så här gott vin. Nu är det slutsåld, men i september kommer den nya årgången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar