söndag 5 juli 2015

Etapp tre. Vertus till Tours sur Marne

Återigen en solig och varm dag. Vi startar med 20 grader på morgonen och när vi når etappmålet på em är det närmare 30 grader. En ljuvlig bris gör cyklingen ytterst behaglig.
Här avlöser det ena vinfältet det andra. Vi börjar dagens etapp på en mycket smal asfalterad väg, som kantas av vinfält på båda sidor. Traktorer är ute och besprutar. Människor arbetar på fälten med att förhindra att rankorna växer ihop utan varje skott ska i nuläget gå sin egen väg.

Den här producenten förfogar över enorma arealer. Har jag läst rätt är det ca 393 ha. Även här utanför Vertus på vägen mot Oger har dom markerat sina ägor.
Vi cyklar igenom Le Mesnil-sur-Oger och når en liten stund senare Oger. Området kallas Cote des Blanc och då är det Chardonnay som odlas. Det här är Grand Cru byar.
En radda av välkända producenter noterar vi: Salon, Pierre Peters, Pierre Moncuit, Guy Charlemagne m fl

Vi gör ett snabbstopp i Oger. På en av barerna beställer sonen och jag in var sitt glas.

En champagne gjort på endast chardonnaydruvor. Visst är den här ganska okomplicerad, men har en friskhet och syra som vi uppskattar. Jag tror vi betalade fyra euro glaset och det var den absolut värd.

Vi cyklar vidare mot Chouilly, där vi bestämt att äta lunch med dottern och hustrun. Dottern har haft ryggskott, men är nu såpass bra att hon är redo för en cykeltur.

Det verkar endast finnas en luchrestaurang i Chouilly. Två av oss äter pasta och de andra salladsrätter.  Riktigt hyfsad mat. Diverse hantverkare äter sin lunch här.
Vi dricker från byns egna odlare. Närproducerat ska det vara!
En liten producent som har en gård på 2,4 ha.
Även detta en Blanc des Blancs. Därtill duktigt gott med en fin syra, gula äpplen, lite citrus, gott om mineraler och en fin blodgrapebitterhet på slutet.
Den här dricker jag mer än gärna igen!!

Vi har en ganska lätt cykling de sista 13 km, som tar oss till vårt hotell "La Touraine Champenoise" i Tours sur Marne. Det ligger alldeles vid en av slussarna utefter floden Marne.
In med cyklar i garaget. Upp med väskor på rummet. Ut till parasollen och lite svalkande dricka!
Roséchampagnen från Hamm var en trevlig bekantskap. Producenten håller till i Ay. Klicka gärna in och läs bloggaren Vintomas intressanta artiklar om de olika champagnebyarna.
Vi känner smaken av röda syrliga äpplen, mineraler, liten touch av hallon och röda vinbär. Avslutet med blodgrape är trevligt.


Var vi lite besvikna på gårdagens middag, så är vi desto mer positiva till vad vi bjuds på den här kvällen. Alla rätter som ingår i vårt paket finns också på den vanliga menyn. Vi väljer att köpa till Foie Gras som förrätt. Deras egna variant är helt enkelt urgod. En rejäl skiva fick vi med goda tillbehör.

Vi tar in lite champagne som fördrink och låter den göra oss sällskap genom förrätten också.
Jodå, vi cyklade förbi den här anläggningen i Cramant lite tidigare idag. Enbart chardonnaydruvor har använts. Inte resans bästa, men ändå helt OK.
Vi får lammlägg till huvudrätt. Fantastiskt gott.
En väldigt ung Ch9dP gör oss sällskap. Den är gjord på Grenache 80%, Syrah 8%, Mourvèdre 7% och Cinsault 5%.
Vinet har fått ligga i ca tolv månader på 30 år gamla ekfat (6000 l). Etiketten är den samma som sedan 1926.
Här finns det massor av mörk frukt: björnbär, sv vinbär, blåa plommon, mörka körsbär. En ordentlig dos örter, mörk choklad, rejäl syra och inte helt avrundade tanniner.
Visst funkar det här alldeles utmärkt till vårt lamm, även om vinet är för ungt. På SB finns 2012:an i beställningssortimentet för 320 kr.

Vi kan varmt rekommendera det här hotellet, dock saknades luftkonditionering i våra rum. Restaurangen är i sig värt ett besök vare sig du bor på hotellet eller bara är i närheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar