torsdag 16 juli 2015

Gott och blandat: Schioppettino, Barolo, Valtellina, Rosé och Vitt från Languedoc

Några viner som passerat revy de senaste veckorna och som inte blivit bloggade.

2010 Pizzulin Schioppettino di Prepotto.
Ett vin från Friuli i nordöstra Italien gjort på druvan Schioppettino. Pizzulin är en familjeägd vingård, som omfattar 11 ha vingårdar i Prepotto.
Det doftar av vitpeppar, mörka bär och lite andra kryddor.
I smaken är det en rejäl bärkompott som vi först noterar, sedan ordentligt med kryddor och i avslutningen lite lakrits och violer. Distinkta och fina syror. Tanniner som rundats av en hel del sedan sist.
Vi drack det här en av försommarens få ljumna kvällar. Jag gillar ju den här druvan och det här vinet. Det var inte alla i sällskapet som var lika begeistrade.
Betyg 4-
Slutsålt på bolaget

Inget vara för evigt, så den sista flaskan av årgång 2006 drog vi korken ur för någon vecka sedan.
Doften är packad med röda bär, en del blommor, lite målarlåda och ett knippe örter.
Smaken domineras till en början av de röda bären körsbär, hallon, jordgubbar, lingon och tranbär. Syran ger fortfarande vinet en bra friskhet. Tanninerna har mjuknat en del sedan sist. Eftersmaken är lång med örter, choklad och en hel del mineraler.
Betyg 4+
Vinet är köpt för 179 DKK hos Carlo Merolli.

Poducent Nino Negri. Druva: Nebbiolo till 100%.  Druvorna till detta vin skördas från firmans egna vingårdar i kommunen Sassella i Valtellina Superiore. Musten har jäst på rostfria tankar under temperaturkontroll. Vinet mognar sedan 12 månader i slavonska botti (1/4) och i franska eller amerikanska barriquer (3/4). Därefter får det fyra månader i flaska innan det når marknaden.

I doften finns det rosor, nypon och framförallt rejält med körsbär.
I gommen känner vi smaken av en bärkompott bestående av körsbär, smultron och lingon. Det finns en liten mörkare ton i bakgrunden. En lätt blommighet i mellanpartiet.  Syran är rejäl och tanninerna är inte helt avrundade, vilket ger ett stramt intryck. Detta vin gör sig bäst till mat. Eftersmaken är medellång med örter, lakrits och en del fat.
Betyg 3+
Priset är 139 kr på "Bolaget"

En ung och fräsch rosé. Nu är vi inga storkonsumenter av roséviner, men just de där ljumna sommarkvällarna eller den lätta salladslunchen den stekheta dagen, så gör sig rosé riktigt hyggligt. Något riktigt roséväder har vi just inte haft den här sommaren (så här långt), bortsett från de första dagarna i juli.
Vi drack då sommarens första rosévin.
Vi får en riktigt hygglig kombination av hallon, citrus och örter. Friskt.Torrt. Lite törstsläckande. Och med en syra som för våra tankar till röda vinbär.
Betyg 3
Vinet kostar 109 kr på "Bolaget".Ett vin som jag hyllat åtskilliga gånger på bloggen är det här vita vinet. Grillad fisk på menyn, då drog vi korken ur vår första 2011:a.
Lite ung fortfarande. Men visst tusan är det gott, även om jag kanske inte gör vågen på samma sätt som för 2007:an och 2008:an.
Vinet är gjort på ca 2/3 Viognier och 1/3 Rousanne.
Vi möts av en stor doft av tropiska frukter, lite citrus, en del örter och en svag nyans av vita blommor.
I gommen känns det här vinet annorlunda jämfört med de flesta andra vita viner jag druckit. Vi känner smaken av gröna äpplen, citrus, mineraler och örter. En tydlig syra som ger vinet en pigg ungdomlig känsla. Det finns också en krämighet och lite oljigt som förhöjer intrycken. Eftersmaken är lång med en touch av honung och söta smultron.
Vinet är fortfarande ungt och tål en del lagring.
Betyg 4+
Priset ligger runt 300 kr på "Bolaget".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar