tisdag 14 januari 2020

SK Mat & Männsiskor

Det har nu gått lite mer än tre år sedan vi senast besökte SK Mat & Människor. Det resulterade då i det här hyllningsinlägget. I torsdags var det dags för ett återbesök med de goda vännerna B och K.

Vi började med champagne under tiden som vi studerade menyn. Vi fastnade så småningom för deras 4-rätters smakmeny. Vi valde också deras vinpaket. Vi fick det presenterat för oss och det lät mycket trevligt.
Deutz Brut Classic är precis nu som då deras "hus-champagne". 
Deutz är beläget i Aÿ, en av de 17 grand cru-byarna som ligger i hjärtat av Champagne. Företaget grundades 1838 av William Deutz. Huset har en årlig produktion av knappt två miljoner flaskor. De egna odlingarna täcker ca 40% av behoven, övriga druvor köps från 22 långtidskontrakterade odlare.
Druvblandningen är runt en tredjedel vardera av druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier.
En mycket trevlig champagne. I doften hittar vi gul/gröna äpplen, aningens citrus, några gula stenfrukter, nygrusad trädgårdsgång och lite snäckskal. En viss brödig ton dyker upp till slut. 
I gommen känns en bra friskhet med angenäm syra som signalerar röda äpplen. Inslaget av citrus är tydligt. Här finns också lite rostat bröd, skolkrita, en liten samling nötter, någon persika och aprikos. I den fina eftersmaken kommer mineraler med sälta som för tankarna till havet. Riktigt gott!

Så landar den första rätten på vårt bord. Det är en gravad hälleflundra med grillad grädde, syrlig fänkålssallad, libbsticka, pistage och rålakrits. Något alldeles enastående god. Smakerna är underbart komponerade och matchar varandra på ett sagolikt sätt. Och så hälleflundran mjäll, fast och ändå lättsmält i gommen. Den bästa rätt jag ätit på mången god dag!!

Pinot Gris 2016 Les Princes Abbés, Domaines Schlumberger.
Ett familjeägt vinhus, där det nu är 6:e och 7:e generationen som driver verksamheten. Odlingarna drivs enligt ekologiska och delvis biodynamiska principer utan att vara certifierade. Ägorna omfattar 140 ha varav hälften är Grand Cru-klassade. Geografiskt befinner vi oss i Alsace någon mil söder om Colmar i byn Guebwiller. På grund av de branta sluttningarna bedrivs arbetet i huvudsak manuellt och med hjälp av fyra hästar. Den årliga produktionen ligger på 800 000 flaskor
Det här vinet är uteslutande gjort på druvan Pinot Gris, som vuxit på vinfältet Schimberg. Jäsningen äger rum på ståltankar, där vinet också får ligga kvar på sin jästfällning i 6 till 8 månader. 
Färgen går i en gyllengul ton. I doften hittar vi gula äpplen, gula plommon, lite jord och grus samt någon liten rökighet från vulkanjorden som druvorna vuxit i. I munnen är det ganska så friskt. De gula tonerna från doften återkommer i smaken. Vi känner lätt övermogna gula äpplen, gula plommon, gula stenfrukter och en angenäm ton av honung. Visst finns här en liten sötma i eftersmaken, men inte alls störande utan snarare pikant och trevlig. Eftersmaken är medellång och förutom sötman dyker även lite grapefrukt och krossad flintasten upp. Helt perfekt till vår mat, där tonerna från vulkanmineralerna tar sig an rålakritsen på ett magiskt vis.

Rätt nummer två är "Potatis Årets Kock".  Martin Moses blev årets kock 2019 och detta är hans skapelse. Så klart jobbar han på SK Mat & Människor. Frasig och inkokt Amandine, krämig King Edward, kornost, örter samt svamp. Tänk vad en kreativ kock kan göra med potatis. Riktigt gott.
Vi serverades till detta en vit Rioja.

2018 Rioja Blanco, Bodegas Izadi
Bodegas Izadi ligger i Alavesa i den baskiska delen av Rioja. Ett toppmodernt vineri ligger i den fem våningar höga byggnaden. Bodega Izadi förfogar över mer än hundra små odlingslotter med gamla vinstockar. Vissa är lite mer än hundra år gamla. Vinfälten är belägna på 400-500 meters höjd över havet. Ägare är familjeföretaget Grupo Artevino som också äger Bodegas Orben i Rioja, Finca Villacreces i Ribera del Duero och Vetus i distriktet Toro.
Izadi Blanco är gjord på druvorna Viura (70%), Malvasia (10%), Tempranillo Blanco (10%) och Garnacha Blanca (10%), som vuxit på vinfält i Valbuena och Samaniego. Druvorna plockas för hand, avstjälkas och får jäsa på franska ekfat. Det färdiga vinet lagras i tre månader på nya franska ekfat innan det buteljeras. 
Färgen går i en halmgul nyans med lite gröna stråk. I doften hittar vi mogna äpplen, aningens citrus och en hel del gula stenfrukter. Några försiktiga nyanser av mandlar och kaprifol. Ingen kraftfull doft precis, men ändå tydlig. Smaken har samma markörer som doften. Mogna gula äpplen dominerar. Lite mindre av persika, nektariner, aprikoser och gula plommon. I den medellånga eftersmaken får vi lite örter, skolkrita och mandlar. Fin syra ger bra friskhet. Välbalanserat. Gott!!

Rätt tre är dovhjort med persiljerot, matvete, lagrad ost och örter samt torkade lingon och kryddsky. Mums. Så fina smaker och så välkomponerad.
Vi fick till detta ett rött vin från Bourgogne.

2017  Bogan Goes Walkabout.
Producent är Mark Haisma. En australiensare som slagit sig ner i Bourgogne. Han arbetar som en Negociant säte i Gilly-les-Citaux. Negociant betyder om jag förstått saken rätt att han köper druvor eller must och gör sedan sitt vin. Vinerna säljer han via en e-mail-lista. De som köpt tidigare har förtur. I Sverige är det Backman&Co som importerar.
Vi har ett vin gjort på druvorna Syrah och Grenache. Odlade i Rhonedalen, men osäkert var någonstans. På korken står det AOC Free! 
En udda druvsammansättning för att komma från Bourgogne, då vinet är gjort på druvorna Syrah och Grenache. Beteckningen är Vin de France och därmed vet vi inte så mycket om var druvorna vuxit. Genom att snoka runt på internet har jag förstått att druvorna (musten) är inköpt från odlare i Rhone-dalen, men eftersom han inte vill underkasta sig regelverket som finns för att skriva Rhone på etiketten så blir det Vin deFrance.
Vinet har tillbringat en kortare tid på ståltank.

Ett ungt och frisk vin med en fin frukt. I doften finns jord, läder, lite tobak, svartpeppar, några medelhavsörter och en fin samling mörkare bär.
I gommen känns det lite slankare än vad vin på den här druvblandningen vanligtvis gör. Visst finns här en del kraft i den mörka frukten, men det drar åt det elegantare hållet. Bjönbär, hallon, några mörka körsbär och blåa plommon kan vi notera. Örter och lite kryddor lägger vi till liksom lite rått kött. Bra syra och stadiga men ändå finlemmade tanniner. Ett vin som passar utmärkt till diverse kötträtter.

Vår avslutande rätt var en dessert bestående av "Varm chokladfondant med pepparrotskaramell, havtorn, saltrostade jordnötter, mjölksorbet med muskotblomma". Så himla mumsigt. Underbara smaker i total samklang!!
Till detta serverades ett sött vin från Loire.

2018 Les Rouannières, Chateau Pierre-Bise.
Några mil väster om Saumur och någon mil rakt söder om Anger i appelationen Coteaux du Layon Beaulieu huserar familjen Papin. Pappa Claude och sönerna René och Christophe driver den här vinfirman. Det var farfar Pierre Papin som förvärvade egendomen 1959.
Det vinet vi dricker är till hundra procent gjort på druvan Chenin Blanc, som vuxit på 20 år gamla vinstockar. Druvorna har handplockats i omgångar för att ha nått rätt mognadsgrad. Jäsningen har ägt rum på glasfordrade tankar. En viss del har fått mogna en kortare tid på ekfat.
Färgen går i en djup guldgul ton.
Vi kan känna torkade aprikoser, persikor och päron. En liten fin citruston smyger sig fram efter en stund. Trots den höga sockerhalten (170 g) känns vinet inte det minsta kladdigt utan har en bra friskhet. Det är säkert den härliga syrans förtjänst. I den medellånga eftersmaken finns förutom den härliga gula frukten även inslag av honung. Det här gillar vi.

En rakt igenom fantastisk måltid. Vinpaketet var både rimligt prissatt och matchade maten strålande. Vi är precis lika nöjda den här gången som för tre år sedan. Vi kan verkligen rekommendera ett besök på SK Mat & Människor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar