Du som vill veta lite mer om Villa Monteleone och deras viner kan läsa några blogginlägg här och här.
Under 2019 har dom lanserat ett nytt vin. Ett vin med namnet Atelier. Det är ett vin gjort på tre olika årgångar av deras amarone och så adderat lite Teroldego och Cabernet Franc.
Etiketten är framtagen i samarbete med den svenska prisbelönta designern Henrik Hallberg. |
Vi bestämmer oss för att dricka det under två dagar. Dag ett häller vi upp två stora glas, som får stå och luftas i dryga timman. Vi förvarar återstoden (ungefär halva flaskan) med korken på i vår källare som sommartid ligger på 15 grader.
Vinet håller samma höga klass båda dagarna kanske att smakerna djupnat något till dag två.
Vinet är väldigt tillgängligt och drickklart nu. Det kommer säkert att hålla sig i flera år till på denna höga nivå. Kanske kan det utvecklas något ytterligare, men inget jag långlagrar och varför ska en göra det med ett vin som är så gott som Atelier är nu?
Doften skickar tydliga amaronevibbar med mörka körsbär, någon liten örtighet, lite våt jord och aningens kakao.
Inbjudande och väldigt trevlig.
I gommen känns det ett tydligt släktskap med amarone. Visst finns här kraft men inte överdådigt. Mer elegans. Den varma, mörka frukten ger sig omedelbart tillkänna. Här finns söta, mörka körsbär, lite solmogna björnbär, några enstaka svarta vinbär och hallon. Lite örter, någon krydda och en viss mineralet kan vi också notera.
Bra syra och tanniner av det mer mjuka och lena hållet ger vinet en bra ryggrad. Eftersmaken är lång med mera mörk frukt som nu sällskapar med mörk choklad, några droppar espressokaffe, lite körsbärskärnor och unset torkad frukt.
Det här är ett vin som verkligen faller oss i smaken. Enastående gott med både kraft och elegans samt med dofter och smaker som får oss att göra vågen. Vinet kostar hos Systembolaget 269 kr, vilket så klar är ett fynd. Tveksamt om det finns någon amarone under 300 kr som matchar det här vinet!!
Betyg 4+
Vilken trevlig artikel! Speciellt beskrivningen om dekanteringen och "två dagarsperspektivet" för en vinprovning
SvaraRadera