Roagna är ett familjeföretag och har haft sin verksamhet i utkanten av byn Barbaresco i flera århundraden. Dom äger idag 20 ha i Barolo och Barbareso, varav 12 ha är planterade med vinrankor och resten utgör skogsmark. I Barbareso äger dom fyra vinfält: Asili, Carso, Montefico och Pajé. I Barolo äger dom vinfältet Pira.
Vinfältet Pira ligger intill byn Castiglione Falletto. Roagna äger runt 7 ha som är planterad med vinrankor. Deras vinfält är på den sidan som ligger mot Serralunga d´Alba och Perno. Vinfältet köptes 1989. De äldsta vinstockarna daterar sig tillbaks till 1937 och används till deras riserva. Mestadels är det nebbiolo som odlas här, men en liten mängd barbera och chardonnay finns det också.
Jag drack för ett par år sedan deras riserva La Rocca e la Pira från 1996. En av de bättre barolo jag någonsin druckit.
I början på augusti drog vi korken ur Barolo Pira från 2007. Enbart Nebbiolo så klart, där vinstockarna är mellan 25 och 50 år gamla år. Ekologisk odling. Jäsningen (naturlig jäst) äger rum på stora gamla ekfat under 10 dagar, därefter en gammal metod för maceration som håller på i dryga 60 dagar. Vinet har legat på stora neutrala ekfat i fyra år. Det har därefter fått ligga i tre år på flaska innan det 2014 släpptes ut på marknaden.
Mina flaskor (2 st) köptes någon gång under 2014 på Systembolaget för 481 kr.
Det här är ett alldeles enastående vin. Redan då vi sticker dit nosen får vi associationer som får oss att dra på smilbanden och när första lilla klunken rinner genom stupen är vi beredda att ställa oss upp och gör vågen. Så in i bänken gott. Årets bästa Barolo!
Doften startar med lite röda bär och läder och fylls på efterhand med stendamm, solrosfrön och en stor bukett rosor. Väldigt trevligt.
I gommen känns det som att vinet lämnat sitt mest ungdomliga stadium och är på väg att bli vuxet. Smakerna är komplexa och nyansfulla. Ännu inte fullt ut mogna, men de börjar dra iväg åt det hållet. Frukten går i en mörkare nyans med körsbär och lite plommon, men visst finns här lite rödare bär främst jordgubbar och tranbär men även aningens nypon. Vi noterar också steniga mineraler, lite järnrör, violer och lakrits. Så gott! Så balanserat och elegant!
Betyg 5
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar