lördag 3 augusti 2019

2016 Poggio ai Ginepri från Argentiera

I fredagskväll var det grillkväll. När sonen är på besök är det han som får vara grillmästare och jag kan koncentrera mig på vinvalet. På lite olika ställen har jag stött på ett vin från Bolgheri i Toscana. Min nyfikenhet var väckt och när så importören gav mig chansen att prova en flaska, så var det bara att tacka ja.
Bolgheri är en liten by belägen någon mil från Medelhavskusten nästan rakt västerut från Siena och några mil söder om Livorno. Visst har dom odlat vin här i århundraden, men det var 1978 vid en provning av tidningen Decanter, som det stora internationella genombrottet kom.Vid en blindprovning med 34 av världens då bästa viner blev Sassicaias vinnare med ett sex år gammalt vin (årgång 1973) gjort på druvor som förknippas med Bordeaux (merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, petit verdot etc).  Begreppet supertoscan var därmed fött. Framgångarna för Sassicaia fick snabbt efterföljare. Nu kom i en lång rad Ornellaia, Poggio al Tesoro,  Ca´Marcanda, Grattamacco mfl. 1994 blev Bolgheri en DOC-region.

Tenuta Argentiera är beläget i den allra sydligaste delen av Bolgheri. På de höga kullarna (200 meter över havet) endast ett par km från Medelhavet odlas det Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc och Petit Verdot. Vingården har en historia som går tillbaks till 1500-talet. Namnet Argentiera spelar an på att det här området en gång i tiden var känt för sina silvergruvor. Idag omfattar egendomen cirka 500 ha mestadels olivlundar och skogar, men runt 75 ha är vingårdar uppdelade i en mängd vinfält.
Två prestigeviner gör dom, där främst Argentiera (samma namn som vingården) har nått mest berömmelse, men även Villa Donoratico anses var ett stort vin. Poggio ai Ginepri görs i tre varianter en rosso, en rosato och en bianco ( 90% Vermentino och 10% Sauvignon Blanc). Därutöver görs tre viner med beteckningen Cru: Giorgio Bartholomäus (100% Merlot), Ophelliah Maria (100% Cabernet Sauvignon) och Lavinia Maria (100% Cabernet Franc).

2016 Poggio ai Ginepri
Detta är rossovarianten som är gjord på druvorna Merlot (40%), Cabernet Sauvignon (30%), Cabernet Franc (20%) och Petit Verdot (10%). Klasarna avstjälkas och druvorna vinifieras var för sig. Jäsning och maceration äger rum på ståltankar. Hälften av vinet får sedan ligga på begagnade 225 liters fat av fransk och ungersk ek i cirka åtta månader. Den andra hälften får ligga på ståltankar. Därefter blandas vinet och buteljeras.
Vinet fick utmärkelsen 2018 års bästa vin av Wine Spectator, så visst tusan är vi nyfikna på det här vinet.
Ett ganska ungt vin med friskhet i såväl doft som smak. Ge det 30 minuter i karaff så levererar det omgående en fin vinupplevelse. Vi provade vinet under tre dagar och det håller ihop fantastisk bra hela tiden.
I doften hittar vi våt jord, läder, cederträ, rätt mycket mörk frukt, men även lite ljusare körsbär, aningens svart te och blyertspenna samt en liten kryddighet.
I munnen har vinet en härlig friskhet med en trevlig och bra syra. Det startar med massor av friska mörka bär (svarta vinbär, blåbär, björnbär) samt några små instick av lite ljusare toner från skogshallon och körsbär. Örter och kryddor. Liten lätt ton av steniga mineraler. Fogliga och tydliga tanniner. Eftersmaken är längre än medel och bjuder på mera mörka bär, en del lakrits och en fin kryddighet.
En riktigt bra supertoscan.
Betyg 4
Jag gillar ju bordeauxblandningar, men de gånger jag köper vin från Bordeaux infinner sig ofta en besvikelse, däremot vinerna från Bolgheri får mig alltid på gott humör. Poggio ai Ginepri är inget undantag. Ett riktigt bra vin helt enkelt!
Priset på SB är 247 kr, vilket måste anses som ett mycket bra pris för ett vin i den här klassen!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar