tisdag 20 augusti 2019

Bergström Pinot Noir och Chardonnay

Ett möte med en vinmakare lämnar nästan alltid positiva minnen hos mig. Ibland klickar det lite extra och minnet fäster sig i hjärnan på ett outplånligt sätt. Så klart har vinerna jag fått smaka varit bra, men det räcker inte. Det måste till något annat. Inte alltid så lätt att ta på, men ödmjukheten och den sympatiska inställningen till hantverket har stor betydelse.  Ett sådant möte var jag med om för ett par år sedan. Jag träffade pappa och son, John och Josh Bergström, då dom besökte Göteborg och restaurang Lipp. Du kan läsa om det mötet här.

John Bergström. Ju längre kvällen pågick desto mer kom svenskan tillbaks

Josh Bergström. Utbildad i Bourgogne och nu den som bär det stora ansvaret för företaget.

Med jämna mellanrum dyker deras viner upp på Systembolaget, men dom tar slut ganska så fort, så det gäller att vara flink på tangentbordet med att få till en beställning. Just nu verkar det inte finnas några tillgängliga, men håll utkik efter Bergströms viner


2014 Cumberland Reserve Pinot Noir

Ett Pinot Noir vin från Oregon. Druvorna kommer från fem olika vingårdslägen, även om det är så att vingårdarna Silice och Le Pré du Col står för merparten av druvorna. Vinet är tänkt att visa upp vad man kan göra i Willamette Valley. Och visst kan man göra bra grejer där. Ägarsonen Josh var själv riktigt nöjd med vad de presterat 2014.
Det har gott två år sedan vi senast drack årgång 2014 och visst har vinet fått en del begynnande mognadstoner. Det märks kanske inte så tydligt då vi doftar, men i munnen är det tydligare.
Här finns en ganska välutvecklad och typisk pinotdoft av mörka bär, lite kryddor och en hel del stendamm.
I munnen har det fortfarande sin fina friskhet i behåll. Även slankhet är intakt. De begynnande mognadstonerna märks främst av att smakerna djupnat och blivit mer nyansrika. Initialt är det en underbar samling bär vi möts av : hallon, tranbär, körsbär (ljusa), några lingon, jordgubbar och så några lite mörkare toner i form av björnbär. Efter en kort stund dyker kryddsamlingen upp, där tonerna av svartpeppar är särdeles tydlig. Bra syra och smånafsande tanniner bjuder ett försiktigt motstånd och ger vinet en fin karaktär. Eftersmaken är något längre än medel och här återkommer frukten, men nu i sällskap inte bara av kryddor utan också av härligt steniga mineraler, körsbärskärnor, aningens lakrits och ett uns vanilj.
Vi gillar verkligen det här vinet som generöst bjuder på sig självt. Den fina balansen mellan syra, frukt, kryddor och behagfulla tanniner tilltalar verkligen oss. Är det så förpackat i en elegant stil ja då når ett vin rakt in i vintankarhjärtat.
Betyg 4+
Vi betalade 349 kr på "Bolaget".

2014 Old Stones Chardonnay
Vinet är gjort på 100% chardonnay från druvor som vuxit på vingården Temperance Hill. Vinet har fått ligga i 12 månader på franska ekfat.

Ett underbart friskt och fräscht vin. I doften hittar vi en fin ton av citrus, gulgröna äpplen, några örter, nyanlagd och grusgång. Här finns också lite små finstämda nyanser av aprikos, brynt smör och subtila florala toner.

Den stora och samtidigt behagliga syran finns som ett genomgående tema i vinet. Så klart blir friskheten och fräschheten stor och gör vinet till en så bra medspelare till diverse maträtter. Citrusen, de gul/gröna äpplena och de steniga mineralerna från doften återkommer omedelbart i gommen vid den första lilla klunken. Så stilfullt förpackade. Vi kan i mindre proportioner hitta nötter, nougat, sommarblommor och aningens brynt smör. Eftersmaken har en något smörigare framtoning.
Ett verkligt gott vitt vin som jag gärna dricker till lite finare fiskmiddagar. Minns jag rätt betalade jag runt 250 kr, då det fanns på SB.
Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar