torsdag 8 augusti 2019

2017 Rosetta, Cascina Tavijn

Sommaren har på Västkusten bjudit på åtskilliga soliga och varma dagar. Vi hade en värmebölja som varade i mer än en vecka med över 30 grader, vilket blir lite för mycket av det goda. Det har därefter varit betydligt mer behagligare dagar med 23-25 grader. Den senaste veckan nästan lite varannan dagsväder. Regnet som kommit har varit efterlängtat. De sönderbrända gräsmattorna börjar återta sin gröna nyans. Havstemperaturen ligger runt 20, vilket är lite uppfriskande men ändå helt badbart. Vi brukar samlas på den sena eftermiddagen och njuta av lite svalkande drycker. Vid ett av dessa tillfällen njöt vi av Cascina Tavijns underbar Rosetta. Nadias alldeles egna variant av rosato.
Ni som följer bloggen vet att jag är väldigt förtjust i många av Cascina Tavijns viner. Ni kan läsa om mitt möte med NadiaVerrua här.
Familjen Verrua äger tio hektar på Monferratos kullar, som delas lika mellan hasselnötsodlingar och vinodlingar. Det odlas barbera, grignolino,ruché och lite freisa. Odlingarna sker efter ekologiska principer med spontanjäsning och minimala tillsatser av svavel. Allt för att druvan och ursprunget ska få sätta sina avtryck. Detta leder också till att varje enskilt år återspeglar sig i vinet. Man kan också säga att här görs det mesta enligt gamla traditioner. Vingården ligger i den lilla byn Scurzolengo någon mil nordost om Asti.

Det här är ett vin som till hundra procent är gjort på druvan Freisa. I grunden ett ganska så enkelt och okomplicerat vin. Egentligen inget som ska analyseras på djupet, men några attribut ger sig tillkänna på ett trevligt sätt.
Doften har en ton av jord och läder, men framförallt röda bär, rosor och violer samt även något liten örtighet.

I munnen är det omedelbara att vinet känns lite vresigt, men detta lägger sig snabbt och vi fullständigt charmas av den spritsiga syran, de röda bären (hallon, tranbär, lingon, röda vinbär), torkade rosor, violstänket, den lilla örtigheten och den läckra bitterheten i avslutet. Visst är det lite stramt men ändå med väluppfostrade tanniner. Slankt och riktigt törstsläckande.
Ett lite annorlunda rosévin. Kanske inget som alla gillar, men oss föll det väl i smaken. Absolut något för den nyfikne. Vi har en flaska kvar, som väntar på ännu en fin sommardag.
Vår flaska är köpt i Köpenhamn hos Cibi e Vini för runt 100 DKK.
Dessvärre verkar den slutsåld.

Betyg 4-
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar