torsdag 28 november 2013

En makalös kväll på Hedentorps i Ängelholm med Nadia Verrua från Cascina Tavijn

I fredags fick jag vara med om en stor vinupplevelse. På Hedentorps Plantskola i Ängelholm dessutom.
Vingänget Njutbart 13:5 med Ingvar från bloggen Billigt Vin hade bjudit in en producent vars viner jag tidigare har hyllat Cascina Tavijn. Grignolinon skrev jag om här och Ruchén här och Barberan här.

Vi fick lyssna på Nadia Verrua och hennes berättelse om vinerna, gården och vinmakandet. Nadia är fjärde generationen vinmakare.

Familjen Verrua har fem hektar vinmark där de odlar barbera samt de lokala druvorna grignolino och ruché. De producerar cirka 20 000 flaskor per år. På Cascina Tavijn är odlingen ekologisk, vinerna spontanjäses, man svavlar minimalt och påverkar vinerna så lite som möjligt. Allt för att druvan och ursprunget ska få sätta sitt rätta uttryck. Detta leder också till att varje enskilt år återspeglar sig i vinet. Man kan också säga att här görs det mesta enligt gamla traditioner.
Vingården ligger i den lilla byn Scurzolengo, någon mil nordost om Asti.

Kvällens viner har samtliga bytt årgång sedan jag senast drack dom. Nyfikenheten är stor.

Först ut av Nadias viner var en Grignolino från 2012.
Det är en fascinerande färg med sina ljusröda nyanser.
En diskret doft letar sig fram. Vi känner lite rosor, röda bär, örter och aningens målarverkstad. Trevligt och lite triggande.
I gommen känns vinet väldigt friskt, slankt och mer stramt än vad jag minns att 2011:an kändes. Ah, det här är läckert, gott och törstsläckande. Röda bär, mineraler och örter/kryddor i ett välbalanserat samspel. Förträffliga syror, som är väsentligt piggare än vad vi minns att 2011:an hade. Likadant är det med tanninerna, som är   mer distinkta i version 2012. Här finns likheter såväl med nebbiolo som den sicilianska druvan nerello mascalese. Ändå är det så att Grignolinon står på egna ben. Det här är ett underbart vin. Årgång 2012 är minst lika bra som 2011.

Barbera Bandita 2011
Det blev inte som det skulle enligt konsortiet och därmed fick det inte godkänt som Barbera d´Asti. Cascina Tavijn tänkte till och använde humorn. Barberan döptes om till Bandita. En kvinnlig, oemotståndlig Bandita är inte fy skam det heller. Väldigt charmig. Väldigt tillgänglig och Väldigt god.
Här finns en underbar mörk frukt: mörka körsbär, solmogna björnbär och några svarta vinbär. Finmalda örter, aningens mineraler, lite målarlåda och en ytterst försiktig mintpastill. Här finns ordentligt med syra utan att för den skull bli påfrestande. Tanninerna finns där, men överraskar med att vara redigt mjuka och lena.
Superioren från 2007 är bland de bästa barberor jag druckit. Dit når inte den här, men den har en charm och omedelbar tillgänglighet som gör att vi faller pladask.
Ruché 2012
Den här Ruchén har Nadia tagit till en ny nivå. Så jäkla god och mera matvänlig.
När vi doftar nås vi precis som i tidigare årgångar av de läckraste mosade skogshallon. Den blommiga tonen finns fortfarande kvar men är nu något mer nertonad.
Det är ändå när vi dricker av den som vi märker skillnaden.
Mycket är sig likt. Samma fina blandning av röda bär (hallon och smultron), lite mörka bär i form av björnbär, lite örter och lite mineraler med en järnhaltig touch.
Syran är något mer påtaglig och lite friskare. Tanninerna är mjuka men ändå tydliga. Eftersmaken är lång och visst finns här en liten sötma. Inte störande bara lite pikant. På etiketten står det 15 %. Kan inte vara möjligt! Känns snarare som 12.
Ibland klagas det på att den är svår att kombinera med mat pga sötman. I årgång 2012 känns sötman något mindre, men välj lite tillbehör med sötma som palsternacka, svartrot eller jordärtskocka. Jag kan dricka den här till mat och lika gärna på egen hand!

Vinerna köper man av Fabio på Cibi e Vini i Köpenhamn. Åk dit!
Gör en sväng runt Köpenhamn. Ta en lillsemester i Köpenhamn.
Bara ett besök hos Fabio och inhandlandet av Cascina Tavijns viner är värt hela resan.

Priserna i DKK är:
Bandita Barbera 125
Ruché  115
Grignolino 100

Rakt igenom Fyndviner med stort F.


Fabio hade dessutom fixat till en fantastiskt god buffé.

Stort TACK!!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar