torsdag 7 november 2013

Veckans amarone: Musella

Under den här rubriken återkommer jag med jämna mellanrum till den sist druckna amaronen.
Den här veckan blev det en amarone som vi inte skrivit om tidigare.

2006 Musella
Vi befinner oss i de östra delarna av Valpolicella, ca 20 min bilresa ösertut från Verona. Azienda Agricola Musella, som det fullständiga namnet är, ägs och drivs idag av Emilio Pasqua, dottern Maddalena och vinmakaren Enrico Raber. Totalt omfattar gården 400 ha, varav 30 ha är vingårdar och resten är park- och skogsområden. Vingårdarna är fördelade på tre olika lägen (Monte del Drago, Perlar och Palazzina).
 Det görs tre olika amarone, en ripasso, en superiore, en recioto, ett rosévin på 100% corvina, ett vitt vin på 90% garganega och ett rött vin på lika delar corvina och carbernet sauvignon. Av dessa finns Supriore, Amarone Riserva, Recioto samt Rosé del Drago på Systembolaget (inkl beställningssortimentet)

Amaronen som finns i Sverige är deras Riserva. Den är gjord på  70% Corvina, 20% Rondinella och 10% Osoletta. Här finns del lite mer Oseleta än vad det gör i många andra amaroneviner.


Vi häller på tisdagskvällen upp två glas vin i våra Orrefors Difference Primeur.
Vi möts av en typisk amaronedoft, där de mörka, söta körsbären dominerar till en början. Efter en liten stund tillkommer torkad frukt och då med tydliga toner av russin. En tjusig liten örtighet piffar upp doften. Längst bak i doftpaletten ligger en påminnelse om de fat vinet legat på.
Smaken är stor, elegant och rund till sin karaktär. Här vimlar det av söta mörka körsbär. Här finns det också torkad frukt, där russinsmaken med en lätt sötma är mycket påtaglig. Ja nästan så att den tar överhand. Fina örter och kryddor ger vinet en trevlig karaktär. Syran är pigg och skänker vinet friskhet. Eftersmaken är riktigt lång och här kommer den mörka chokladen fram med sin lilla, lilla bitterhet. Ett litet fint tanninbett känner vi också. Mera torkad frukt. En del fat. I eftersmaken finns det också lite alkoholstick, som vi inte är riktigt bekväma med. Oh, vad synd.
Visst är det här en underbar amarone, men dag ett reagerar vi på framförallt på alkoholsticken men även på att russinen dominerar smaken så mycket.

På onsdagskvällen är det dags att dricka den andra halvan av flaskan. Vi har låtit den stå svalt under natten. Så klart har vi satt på en kork.
Doftmässigt är det ungefär samma upplevelse. Möjligen är doften något diskretare.
I smaken har det däremot hänt saker. Visst finns det fortfarande tydliga toner av russin, men nu väsentligt nedtonade. Den stora skillnaden är att nu känns inga stick av alkohol. Helt borta eller snarare kanske helt integrerade i frukten. Vinet känns nu mjukt, fruktigt, elegant och mycket välbalanserat. En riktigt bra amarone med andra ord.
Vi drar två slutsatser. För det första ska du dricka 2006:an idag så lufta det ett par timmar, gärna på karaff. För det andra, det här vinet kommer att utvecklas väldigt bra de närmaste åren.
Betyg sätter vi efter hur vinet betedde sig dag två.
Betyg 4+


Vinet är köpt på Systembolaget för 330 kr. Nu är det årgång 2007 som gäller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar