onsdag 28 augusti 2019

Två Chabliser: Domain Billaud-Simon och Domain Pinson.

Vi har den senaste tiden druckit två vita viner, som vi håller högt. Just till lite elegantare fiskrätter har Chablis få övermän.


2012 Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre, Billaud-Simon
För 200 år sedan köpte Charles Louis Billaud mark i Chablis och började odla vin. Genom giftemålet mellan Jean Billaud och Renée Simon tillfördes mer mark. Idag äger man runt 20 ha spridda på på tio olika vingårdslotter. Det finns vingårdar såväl i 1er Cru som Grand Cru-lägen. 2014 sålde Bernard Billaud egendomen till Domaine Faively

I doften känner vi gula äpplen, lite citrus, en viss örtighet, nygrusad trädgårdsgång, skolkrita och aningens fläder. Inte så stor och spektakulär utan en lite mer finstämd doft.
munnen känns en bra friskhet samtidigt som vi upplever den här chablisen både rundare och lite fetare än vad vi vanligtvis förknippar med en chablis. Vi känner gula päron och äpplen, ett tydligt inslag av örter, lite citrus samt enstaka gula stenfrukter. I eftersmaken kommer den där fina kalkigheten fram i sällskap med sommarblommor och sommaräpplen.
Betyg 4-
Vi köpte den här flaskan på våren 2016 på SB för 279 kr. Idag är det årgång 2016 som gäller och priset har gått upp med en hundring till 389 kr.2014 Mont-de-Milieu, Domaine Pinson
Den här Chablisen är en trogen gäst hos Vintankar sedan flera år. Vi fyller med jämna mellanrum på vårt förråd. Du som vill läsa vad vi skrivit om tidigare årgångar får klicka på resp årtal. Vi har druckit deras 2006:a som vi skrivit om här och här. Vi har druckit av deras 2008:a som vi skrivit om här och här. Vi skrev om årgång 2010 här.
Producenten Domaine Pinson förfogar över ca 12 ha vingårdar. En Grand Cru (Les Clos) samt några Premier Cru lotter bl a "Mont-de Milieu" som det här vinet kommer ifrån. 
90% av vinet har fått jäsa på ståltankar och 10% på ekfat. Vinet har fått vila upp sig i nio månader på gamla ekfat innan det buteljerades.

Den här chablisen har mer av den karaktären som vi förknippar med chablis. Den rena friskhet, ståtliga syrorna och eleganta frukten. Ja vi gillar verkligen den här.

I doften hittar vi citrus, gul/gröna äpplen, regnvåt grusgång, någon tropisk frukt och unset kaprifol.

I munnen är det citrusen, de gula äpplena och mineralerna(såväl steniga som kritiga) som dominerar intrycken. Syran är stor och vital. I den hyfsat långa eftersmaken tillkommer en blommig ton, några nektariner och lite ostronkänsla. Balansen och elegansen är vinets storhet liksom att det är gott!
Betyg 4
Vår flaska är inköpt 2016 för 256 kr.
På "Bolaget" finns det enstaka flaskor kvar av årgången 2017 till priset 325 kr.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar