söndag 25 augusti 2019

2015 Lison, Le Carline

Jag plockade upp en flaska Lison  från Le Carline vid ett av mina besök i Köpenhamn hos de väldigt trevliga Fabio och Mie på mat- och vinbutiken Cibi e Vini.
Le Carline är en producent som håller till i de östra delarna av Veneto inte så långt från Friuli-distriktet. Verksamheten finns i huvudsak runt byn/staden Pramaggiore några mil nordost om Venedig. All odling sker efter organisk/biologiska metoder och är certifierade enligt ICEA. 

Lison är en egen DOCG och ligger strax öster om landsvägen (E70) inte så långt från den lilla staden Portogruaro och där har Le Carline ett vinfält. Druvan som odlas kallar dom Lison, vilket är om jag förstått saken rätt samma druva som också kallas Friulano eller Tocai.
Jäsningen sker på stålfat. Vinet tillbringar därefter en kortare tid på jästfällningen

Vinet har en fin blekgul färg med några gyllengula nyanser.

I grunden ett ganska enkelt och okomplicerat vin med en bra friskhet. I den hyfsat stora och tydliga doften hittar vi toner av citrus, gul/gröna äpplen, sommarblommor och tämligen gott om steniga mineraler som påminner om nylagd grusgång, regnvåta stenar och makadam.
I munnen är vinet mer försiktigt och finstämt och med en viss elegans. Friskt så klart. Vi kan ana oss till några gula stenfrukter, gula äpplen, citrus, en viss örtighet, lite florala nyanser och trevlig mineralitet (stenig).
Betyg 3+
Vi betalade dryga 100 DKK för vinet.
Vid en slagning på SB:s hemsida blir det inte en enda träff på ordet Lison.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar