tisdag 31 december 2019

Cuvée Prestige från H. Goutorbe.

Min gode vän Fiskarn dök upp på mellandagarna och undrade om jag vill köpa två hummrar han fått över. Inget särskilt svårt beslut. Dottern var ju dessutom hemma, så det blev en kvällsmåltid av det bättre slaget. Ner i källaren och plocka fram en lämplig flaska. Det blev en champagne från H. Goutorbe. Jag har aldrig druckit något från denna producenten. Jag noterat att vi fått den från de goda vännerna Stig och Anki. Jag kan väl avslöja redan här att det här var en riktigt bra champagne, så tack S och A för att jag fått upp ögonen för H. Goutorbe.
Henri Goutorbe har sin bas i Ay. Sonen René är den som sedan 1970 har ansvaret för firman. Dom äger runt 25 ha i Aÿ, Mareuil-sur-Aÿ, Mutigny, Bisseuil, Avenay-Val-d’Or, Cumières, Hautvillers, Gyé-sur-Seine och Sézanne. Deras vinfält består av Pinot Noir (70%), Chardonnay (25%) och Pinot Meunier (5%). Årsproduktionen ligger på ca 180 000 flaskor uppdelat på nio olika champagnecuvéer och ett stilla rött vin. Dom är också med i samarbetsorganisationen Club Tresors, som gör att dom har en Special Club-champagne.
René Goutorbe är välkänd bland vinbönderna i Champagne då dom också har en plantskola för vinstockar. Det är ett rent familjeföretag, där hustrun Nicole sköter mycket av administrationen och de båda barnen dottern Elisabeth och sönerna Bertrand och Etienne alltmer involveras i företaget. Sedan några år driver dom också ett förstklassigt hotell i byn Ay.

Cuvée Prestige är gjort på Pinot Noir (70%), Pinot Meunier (5%) och Chardonnay(25%) från några olika vingårdslägen som dom äger. Varje vingårdsläge skördas och vinifieras var för sig. Jäsningen äger rum på ståltankar och därefter blandas vinet och tappas på flaska, där en andra jäsning sker. Vinet ligger på sin jäst runt fyra år innan det degorgeras. Dessvärre har jag inte funnit ut vilket som är basår på denna flaska. Andelen reservvin lär ligga runt 25%.

I doften möts vi av gula, mogna äpplen med en touch av att vara bokna, solmogen citrus, nybakat bröd, lite snäckskal, regnvåta stenar, några gula stenfrukter  och aningens honung.
En väldigt trevlig doft som spär på vår nyfikenhet av att få känna smaken.

I munnen är det de lite övermogna äpplena med en dragning av att vara bokna, som är det vi först av allt möter. Ganska omgående får vi en skön citrusblandning av bl a lime, mandariner och blodapelsin.Vi noterar en generös hop av mineraler där de kritiga och grusaktiga särskilt utmärker sig. Här finns en fin brödaktig ton liksom några nektriner, persikor och aprikoser. Den fina syran ger mig associationer av friska, röda äpplen. I eftersmaken något litet inslag av mandlar och aningens honung. Det hela avslutas med en stilfull liten beska från en blodgrape.
En riktigt god champagne, som jag mer än gärna dricker igen.
Betyg 4+
 På SB verkar den inte finnas för tillfället. Importör är Champagnehuset.

Detta fick bli årets sista blogginlägg. Nu blickar vi framåt och är nyfikna på vad det nya decenniet kan   erbjuda.

Bildresultat för nyårskort gratis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar