söndag 29 december 2019

2016 Les Clous från Dom de L´Aigle à Deux Tete och 2017 SP68 Bianco från Occhipinti

Under mellandagarna var det dags att dra korken ur två vita viner till en skaldjurspasta. SP68 Bianco är en favorit sedan ett par år tillbaks medan Les Clous är en helt ny bekantskap för oss


2016 Les Clous från Domaine de L´Aigle à Deux Tete
Henri Le Roy är en biolog från Paris som 2004 köpte ett par små plottar vingårdsmark i Vincelles strax norr om Rotalier i dom södra delarna av Jura. Han förverkligade därmed en dröm han närt i flera år. Han slopade användandet av herbicider redan från start och började en omställning till organisk/biologisk odling. Sedan 2012 är egendomen helt brukad enligt dessa metoder. Idag omfattar den 2,5 ha som brukas på detta sätt samt 1,5 ha nyplanteringar på vit märgel. Den senare beräknas kunna lämna en användbar skörd år 2020. Alla viner produceras med naturlig jäst. Faten toppas upp för att undvika kontakt med syre. Annars är just viner från Jura kända för en viss oxidation. I portföljen hittar vi tre viner på druvan chardonnay, ett på savagnin, ett på druvorna pinot noir och trousseau samt ett på poulsard.
Vinet vi dricker ikväll är uteslutande gjort på druvan SavagninParcellen Les Clous planterades av Henri år 2008 efter att stått tom i nästan 100 år efter phylloxeran förstört vinstockarna. Vinmarken har perfekt sydlig exponering och jordarna består av kalksten i kombination med vit märgel. Druvorna plockas för hand, jäser och lagras på gamla fat.
Källa: Importören Pompettes hemsida.

Jag skrev i inledningen att Henri fyller upp faten så att kontakten med syre blir så låg som möjligt och därmed väldig låg oxidation. Den som förväntar sig sherrytoner, som är så vanligt i Jura på viner gjorda på Savagnin, kommer att bli besviken. Här finns ingen tillstymmelse till detta. Istället fås ett ganska så kraftfullt vin med en fin friskhet och hyfsat aromatiskt.
I doften massor av skolkrita, päron, citrus som drar åt grapefrukt och en tydlig blommighet (tänk sommaräng).
I munnen har vinet ha en fin, frisk syra och samtidigt ger det känslan av en viss smörighet. Vi noterar också gula stenfrukter, blommor, lite nötter, en hel del citrus, sommaräpplen, augustipäron samt ett stort och tydligt inslag av mineraler av såväl krita som sten.
Det här är ett vin som vi verkligen gillar. Vi tror också att det kan utvecklas något ytterligare. Nästa flaska prövar vi om ett år samtidigt håller vi utkik efter nästa gång det dyker upp på SB.
Betyg 4
Vi köpte vinet på SB någon gång under 2018 och betalade då 259 kr.


2017 SP68 från Arianna Occhipinti
Arianna Occhipinti tillhör en av våra största favoriter bland vinmakarna på Sicilien. Ni som läser bloggen mera regelbundet vet att då och då dyker det upp inlägg om hennes viner. Il Frappato är vår stora favorit. Hon gör också ett vitt vin. Vi har tidigare skrivit om årgångarna 20122015 och   2016. Nu är det alltså dag för årgång 2017.
Vinet är gjort på druvorna Albanello (40%) och Moscat d´Alessandria eller Zibibbo som det lokala namnet är (60%). Dom har växt på 280 m höjd och stockarna är runt 15 år gamla. Naturligtvis är druvorna organiskt odlade. Naturlig jäst. 15 dagars skalkontakt. Vinet har legat sex månader på cementtankar och en månad på flaska innan det släpps ut på marknaden. Vinet är ofiltrerat.
Ett friskt och smakrikt vin, som precis som hennes andra viner levererar en underbar vinupplevelse.

Doften är rätt så stor och ganska så komplex. Det börjar med ett lätt floralt anslag, där vi tycker oss känna fläder, jasmin och kammomill. Inte utan att tankarna går iväg till en vacker sommardag. Det följs sedan upp med lite citrus, gröna äpplen, några tropiska frukter, små nyanser av honung, örter, kryddor och en hyfsat stor portion mineraler med krita, grus, stendamm och krut. Här börjar det vattnas i munnen.

Smaken går lite i samma stil. Här finns en bra friskhet parad med läckra smaker. Citrus, gröna äpplen, persika, nektariner, färska aprikoser, gula plommon, lite fläder och några nypor örter och kryddor. I eftersmaken kommer det ett blommigt inslag och tydliga toner av mineraler typ skolkrita och stendamm. Precis i avslutet lite honung och någon tropisk frukt. Det kan låta som ett sammelsurium av smaker, men syra, frukt och övriga smaker är så väl balanserade mot varandra att det uppstår en harmonisk symfoni av olika smaker.
Betyg 4
Min flaska är köpt hos Cibi e Vini i Köpenhamn för runt 150 DKK, om jag minns rätt. Occhipintis viner dyker då och då upp hos Systembolaget antingen i det Tillfälliga sortimentet eller Beställningssortimentet. Just nu verkar det inte finnas tillgängligt. Wine Trade importerar till Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar