onsdag 23 oktober 2013

2012 SP68 Bianco

Så här långt har vi endast druckit Il Frappato från Arianna Occhipinti. Ett vin som både vi på Vintankar och nästan alla i den s k Bloggosfären hejdlöst hyllat. Vi har läst en hel del gott om hennes vita vin SP68 bl a här och här. Dags att bilda sig en egen uppfattning.

2012 SP68 Bianco Occhipinti
Vinet är gjort på druvorna Albanello och Zibibbo (Moscat d´alessandria). Dom har växt på 280 m höjd och stockarna är runt 10 år gamla. Naturligtvis är druvorna organiskt odlade. Vinet har legat sex månader på rostfria ståltankar och en månad på flaska innan det släpps ut på marknaden. Vinet är ofiltrerat.
Vi möts av en stor aromatisk doft. Har finns blommor i form av jasmin och aningens kamomill. Vi hittar lite fläder, honung, exotiska frukter och även lite citrus. Mineraler av den kalkhaltiga sorten finns det också lite grann av.
I gommen känns vinet lätt, fruktigt och mycket smakrikt. Vinet är torrt, trots att doften indikerar något annat. Vi hittar citrus, äpplen, fläder och en del mineraler, men det räcker inte. Här finns ett blommigt inslag, exotiska frukter och en del kryddor. En pigg och trevlig syra skänker vinet en friskhet, som vi uppskattar.
Eftersmaken är hyggligt lång och där anar vi oss till en förförisk fruktsötma.
Helt enkelt GOTT!
Jag föredrar att dricka det här på egen hand. Vi testade det till en fisksoppa, men där finns det bättre alternativ.

Betyg 4

Vår flaska är köpt i Köpenhamn hos Cibi e Vini. Vi betalade 129 DKK.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar