Vi svarar att det prövar vi gärna. Det visar sig vara precis det vinet som Italienska Viner skrev om.
2006 Sassella Stella Retica
Valtellina ligger som en sista utpost mot Schweiz inte långt från Comosjön. I Valtellina är det nästan uteslutande Nebbiolo som gäller. Här kallas den Chiavennasca.
Du som vill läsa mer om pruducenten ARPEPE klickar bara på länken.
Vinet är gjort på Chiavennasca till 100%. Det har till en början legat på rostfria ståltankar för att sedan ha uppfostrats i två år på tunnor av ek (50 hl) och slutligen sex månader på flaska.
Det doftar av röda bär, såväl ljusröda körsbär som jordgubbar samt aningens tranbär. En liten försiktig doft av rosor finns där i bakgrunden. Väldigt inbjudande!
Smaken är småelegant, slank och med en viss stramhet. De röda bären återkommer i en härlig kompott. De kompletteras med lite örter, en hel del mineraler och det vilar en blommig touch över det hela. Väldigt friskt och det tack vare den pigga syran. Gott om tanniner och dessa är ytterst medgörliga, vilket gör att vinet är perfekt till mat men också enastående på egen hand. Kanske är det på egen hand, där smakerna får spela ut hela sitt register som jag uppskattar mest.
Så in i bänken gott!!
Det här måste vi köpa mer av!
Vinet kostar 206 DKK hos WineWise.
Betyg 4+
Smaken är småelegant, slank och med en viss stramhet. De röda bären återkommer i en härlig kompott. De kompletteras med lite örter, en hel del mineraler och det vilar en blommig touch över det hela. Väldigt friskt och det tack vare den pigga syran. Gott om tanniner och dessa är ytterst medgörliga, vilket gör att vinet är perfekt till mat men också enastående på egen hand. Kanske är det på egen hand, där smakerna får spela ut hela sitt register som jag uppskattar mest.
Så in i bänken gott!!
Det här måste vi köpa mer av!
Vinet kostar 206 DKK hos WineWise.
Betyg 4+
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar