måndag 21 oktober 2013

Chateauneuf-du-Pape från Domaine Pierre Usseglio

Dags för lite Chateauneuf. Vi plockar upp en flaska från året 2009. Vi drack en flaska från 2007 från denna producenten för två och ett halvt år sedan. Vad vi tyckte om den hittar du här.


2009 Chateauneuf-du-Pape Pierre Usseglio & Fils
Domaine Pierre Usseglio etablerades 1948 av den italienske immigranten Francis Usseglio. Sonen Pierre tog sedan över driften av egendomen som idag består av 21 h uppdelat på 15 olika lägen. I dagsläget så drivs företaget av Pierre´s två söner samt deras fruar. Merparten av vingårdarna är uppodlade med Grenachedruvor från stockar med en genomsnittålder på ca 60 år. 
De producerar tre olika cuvéer. 
1: Châteauneuf du Pape Tradition, (75% Grenache, 10% Syrah och 15% Mourvedre / Cinsault / Counoise / Muscardin), Fatlagrad i 18-24 månader. Ofiltrerad. 
2: Cuvée de mon Aïeul (85% Grenache och 15% Cinsault / Syrah) är en special Cuvée för att hedra Francis Usseglio. 1926 planterades stockarna i denna vingård "les serres". Endast 8 000 flaskor producerades av årgång 2003. 
3: Réserve des deux Frères (90% Grenache och 10% Syrah) Dessa druvor kommer alla från de äldsta vinrankorna runt om i deras vingårdar. Vinet fatlagras i 12-14 månader och endast 4 000 flaskor producerades 2003. 

Källa Primewine Groups hemsida

Vi möts av en doft där hallon, körsbär och örter dominerar intrycken. Lite jord och svamp finns i bakgrunden.
I munnen är det precis som i doften de röda bären ihop med de provencalska örterna som tar för sig rejält. Här finns också en liten småpepprig ton. Vinet känns friskt även om vi tycker att det finns en del mognadstoner. Tanninerna är aktiva och biter lite så där småtrevligt i gommen. Rejält avrundade och medgörliga är dom, vilket gör att vinet inte bara passar bra till mat utan klarar sig bra på egen hand. Eftersmaken är längre än medel och på sluttampen dyker den där härliga lakritssmaken upp.
Gott! Ja vi gillar den här Ch9dP!!

Betyg 4

Vi betalade 299 kr, då vi köpte vinet på "Bolaget" under 2012.
Vi har en flaska kvar av vardera 2007 och 2009. Jag läste någonstans att eftersom dom gör tre cuvéer, så går de bästa druvorna till de två mer exklusiva cuvéerna och att det enklare vinet "Tradition" därmed skulle mogna lite snabbare. Jag tyckte mig känna en viss mognadston i 09:an så något år i källaren till men inte så mycket längre ska jag ge det. 07:an får nog korkas upp under vintern.

På bolaget är det endast Cuvée de mon Aïeul 2009 som är tillgänglig och för den får du hosta upp hela 699 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar