måndag 14 oktober 2013

Amarone Masi Riserva Costasera

Fotboll och amarone, är som läsare av denna blogg säkerligen förstått, intimt förknippade med varandra när Vintankar håller i taktpinnen. Så var naturligtvis fallet även i fredags när Sverige tog sig vidare till Play-Off matcherna i VM-kvalet. Glädjen över att ha vunnit över Österrike grumlas rejält av Elmanders filmning. Vid dylika situationer borde avstängning ges i efterhand. Nog om fotboll och över till fredagskvällens vin.

2005 Masi Riserva Costasera
Riservan är en specialcuvée av Masis storsäljare Costasera.
Druvmixen är 70% Corvina, 15% Rondinella, 10% Oseleta och 5% Molinara. Jämfört med den vanliga Costaseran så har Riservan 10% Oseleta och motsvarande mängd mindre Rondinella. Druvorna till Riservan får torka 15-20 dagar längre än Costaserans druvor.
Riservan ligger 38-40 månader på Slovonska ekfat medan den vanliga Costaseran ligger 24 månader.
Riservan är en senkommen variant. Minns jag rätt så gjordes den första med årgång 2003 som start. Vi skrev om den här.
Det är snart ett år sedan vi senast drack en 2005:a.
Doften är stor och omfamnande på amaronevis. Här finns mörka körsbär, solmogna björnbär, en del torkad frukt och lite vilda örter.
Munnen fylls av smaker av söta mörka körsbär, plommon och björnbär. Smakerna ligger i lite av lager på lager. Strax därpå kommer den torkade frukten främst fikon och russin till tals. Sedan lite örter, mörk choklad och en del fat. Eftersmaken är riktigt lång och där är det främst den mörka frukten, örterna och den mörka chokladen som samsas på ett föredömligt sätt. O, oj vad det här är gott. Riservan har också de egenskaperna att tanninerna är lite mer påtagliga och stramar upp vinet. De gör detta tillsammans med den fina och pigga syran. Vi är så långt borta från portvins- och russinamarone man kan vara. Riserva Costasera är i vårt tycke ett tusan så mycket godare vin än den vanliga Costaseran. Vi betalade 430 kr på Systembolaget då vi köpte den för ett par år sedan och det är 150 kr mer än den vanliga Costaseran.
Just nu finns inte Riservan på Bolaget, men jag misstänker att en ny årgång kommer någon före jul.

Betyg 5-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar