Det är inte så ofta vi dricker vin på druvan Teroldego. Oftast har det blivit viner från Elisabetta Foradori. Drottningen av Teroldego, som hon kommit att kallas. Vi har tidigare skrivit om hennes prestige-teroldego Granato. Du hittar våra noteringar här och här. Foradoris Bas-Teroldego har vi skrivit om Här. Granato har dragit iväg i pris och dyker sällan upp på SB, medan basvinet brukar finnas i beställningssortimentet. Just nu är det årgång 2020 med priset 227 kr som är tillgängligt. Jag tycker att den mår bra av några år i ryggläge, så vi plockar upp årgång 2016 ur källaren.
1901 lades grunden till det som idag är Azienda Agricola Foradori. 1939 köper Vittorio Foradori vingården och den har sedan dess gått vidare i släkten Foradoris ägor. 1960 kom första vinet med namnet Foradori på etiketten. Elisabetta gjorde 1984 sin första årgång och 1985 görs en stor satsning på just druvan Teroldego. 2002 blir vingården certifierad som ekologisk odling. Nu har dom tagit arbetet ännu ett steg vidare genom satsningen på att arbeta efter biodynamisk principer. Egendomen omfattar idag 28 ha vinodling varav 75% är med druvan Teroldego. Därutöver står Manzoni Bianco för 15%, Nosiola för 5% samt Pinot Grigio för 5%. Idag är det barnen Emilio, Theo och Myrtha som för arvet vidare.
Den totala årsproduktionen ligger på cirka 180 000 flaskor.
Så här skriver den svenske importören poå Instagram: Just GÅRD är vad det är och har blivit då man vill se helheten vad det gäller hållbarhet, biodiversitet och biodynamik. Ost, grönsaksodling och djurhållning finns idag inom gården. Biodynamik och kompost är högst upp på priolistan.
Geografiskt ligger Foradoris vingård runt byn Mezzolombardo några mil norr om Trento (några mil norr om Gardasjön).
Druvorna kommer från ett flertal olika vinfält runt byn Mezzolombardo, där även vineriet är beläget.
Färgen går i en mycket mörk rubinröd nyans med några blå-lila stråk.
I munnen känns det rätt så slankt och har en viss stramhet. Ungdomen ligger bakom och mognadsfasen är just i sin linda. Liksom i doften är det de mogna, mörka bären som är mest framträdande. Här finns blåbär, björnbär, något slånbär och mörka skogshallon. Finstämda toner av örter och kryddor. Bra syra och tanniner som endast krafsar runt i munhålan utan att bli särdeles närgångna. Eftersmaken är medellång och där samsas de mörka bären med lite ljusare bär som körsbär och tranbär. Örtinslaget är också tydligare liksom de steniga mineralerna och touchen av viol.
I doften hittar vi en omgång mogna rätt mörka bär, men också ett instick av lite syrliga röda bär, några små nypor kryddor, aningens piptobak och en liten bukett violer. Vi kan efter att vinet varit en stund i glasen också känna igen den nygrusade sommarvägen. Utan att var stor är doften en trevlig "teaser".
Ett trevligt och gott vin. Dags att fylla på förrådet igen.
Betyg 4
Det är årgång 2020, som är aktuell på SB. Den finns i tiotalet butiker, men också 14 flaskor finns i depålager och kan beställas via internet till önskad butik.
Priset ligger på 227 kr.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar