I snart två veckor har även västkusten fått sin beskärda del av vinter och snöoväder. Lördagens planerade skidtur fick ställas in, då vi fick ett väderomslag med flera plusgrader. Nu är det snöslask och duggregn som gäller. Vi går ner i källaren och plockar fram en Teroldego från Elisabett Foradori. Vi har tidigare druckit och skrivit om den lite mer prestigefyllda Granato. Du hittar våra noteringar här och här. Den här gången får det bli en lite enklare variant.
2009 Foradori, Teroldego Vigneti Delle Dolomiti IGT
Detta är om jag förstått saken rätt deras "basversion" eller om man så vill deras instegs Teroldego.
Ja, som namnet säger så är det här ett vin gjort på druvan Teroldego till 100%. Elisabeth Foradori är också en hängiven ekologisk odlare eller som hon skriver på sin hemsida:
The journey back to Mother Earth is not an easyone. To recover the ability to steer within the cycles of nature; to familiarise with a more intimate encounter with the earth; to remove prejudice and dispel fears: to work with nature – and not against it – commits us to an exciting and complex journey that involves the farmer’s spirit and routine, changing his sensitivity and refining his ability to listen. Today, I feel I have restored honour and creativity to my agricultural acts. In my work, I aspire to produce grapes and wine that express the true essence of my land. This same land that I will leave, healthy and alive, to my four children who will thus take pride in their freedom to choose whether they will be farmers.
Färgen är riktigt mörk i nyanser av blå-svart-lila.
Vi sniffar lite försiktigt och möts av en doft som till en början är lite diskret. Efter en timme i glasen har det hänt lite saker och vi bjuds på en doft med klara inslag av körsbär, skogsbär och en del fat. En liten floral ton svävar runt vinet och på slutet anar vi oss också till en svag arom av stall.
I munnen känns vinet väldigt ungt, men bjuder ändå på en hel del trevligt. Det finns en mörk frukt som känns sval och vi kan riktigt ana hur alpvinden svept fram över vingårdarna. Här finns en friskhet som för våra tankar till lite röda äpplen och syrliga körsbär. I mitten får vi lite mineraler, örter och kryddor (vitpeppar). Tanniner finns det en hel del av. Dock är dessa väluppfostrade och biter på ett snällt, behagfullt sätt. Eftersmaken är medellång och det är egentligen först då vi känner att vinet fått en uppväxt av 12 månader på ekfat. Här dyker det upp kakao, vanilj och lakrits. Inga stora mängder, bara stimulanshöjande.
Ett hyggligt vin, slankt, friskt och matvänligt vin.
Granato, som omnämndes i ingressen, har en större komplexitet och mera elegans över sig. Granaton är också dubbelt så dyr.
Vår flaska är köpt på Cibi e Vini i Köpenhamn, för om jag minns rätt runt 150 DKK. Dessvärre verkar Foradoris viner utgått ur deras sortiment. Vinet finns på "Bolaget" med nr 73536 och kostar då otroliga 285 kr. Är väl ungefär hundralappen för mycket.
Betyg 3+
I Italien betalar jag 14,50 € för 2009 i "min" butik i Lucca.
SvaraRaderaHej!
RaderaKänns ju som ett väldigt bra pris!
J-C
Ruso - Så spännande med Lucca! Får man fråga vilken anknytning du har till denna underbara stad? Min far kommer från Bagni di Lucca, strax norr om.
Radera/Patrik