Utbudet av vin och möjligheten att inhandla vin har ju förändrats på ett närmast dramatiskt sätt. Jag började gå på vinprovningar i mitten på 70-talet, då tillsammans med mina arbetskamrater på Volvo LV. Jag kan inte påminna mig att Beställningssortimentet fanns. I vart fall kände vi inte till det. Inga självbetjäningsbutiker. Alla köp skedde över disk. Ingen näthandel, internet var ju ett okänt fenomen. 3 l vin d v s sex flaskor var det som lagligt fick införas i landet.
Och så fanns det något som hette härtappade viner. Det var vin (bl a Port och Bordeaux) som kom med Bulkfartyg och tappades på returflaska i Sverige. Minns jag rätt så var det hamnarna i Falkenberg och Årsta dit fartygen kom och där buteljering sedan ägde rum. För Portvin upphörde detta alldeles i början av 70-talet medan de sista härtappade Bordeauxvinerna är från 1990.
En provning av härtappade viner gjordes för fyra år sedan av AuZine.
På Alla Hjärtans Dag var vi hemma hos L och G på middag med lite viner. L ingick i vinprovargänget jag nämnde i ingressen. Vi började med att smaka på en härtappad flaska Bordeaux
1986 Chateau de Lisse, Saint-Émilion, Mis en bouteille par AB Vin- & Spritcentralen
Färgen är mörkröd med brunröda tegeldrag
En flaska som för flera år sedan passerat bäst före datum, så vi konstaterar bara att frukten är näst intill obefintlig. Smaken är mycket kärv och nästintill odrickbart.
Här får vi lite information, men druvblandningen hade ju varit intressant att veta.
Det bästa med den här flaskan var att den påminde oss om en svunnen tid. L och jag kunde dra oss till minnes några roliga och dråpliga vinprovarstunder från 70- och tidigt 80-tal.
Jag vet inte heller när beställningssortimentet dök upp. Men det var senare än 1984. För då dök specialsortimentet upp. I Stockholm fanns de vinerna bara på bolaget i Marmorhallarna på Birger Jarlsgatan. I första släppet minns jag speciellt att Rioja Gran Reserva dök upp för första gången. Vilken det var har jag glömt. Tidigare fanns bara Riojor som, Rioja Tinto och härtappade El Molino. En annan jag minns var Chateau Carras , ett fantastiskt bra grekiskt rött med Bordeauxambitioner för 48 kr. Jag arbetade extra på systembolaget under studietiden 77-80. Då dök första vinet från Australien upp. De 2 maltwhisky som fanns, Glenfiddich och en härtappad Glen Grant, följdes upp med Glenlivet. Före 1. Juli 77 såldes inte många starköl. Men redan under sommaren så såldes pallvis med öl i veckan, i princip bara lager. Det har hänt en del sedan dess, tack och lov.
SvaraRaderaTack för din kompletterande information.
SvaraRaderaFörändringen av starkölsförsäljningen är nog helt beroende av att under tiden 1 okt 1965 till 30 juni 1977 fanns det mellanöl i våra livsmedelsbutiker.Det var mellanöl som vi svenskar i huvudsak drack.
Jag gick i ettan på gymnasiet då mellanölet släpptes. Vi hade haft gympa på fredagsmorgonen och sex av killarna i klassen (mig inkluderad) gick ner till närmaste livsmedelsbutik och inhandlade varsin mellanöl. TT tror jag.
På våren när jag gick i trean dvs våren 1968 gjordes ett försök med starkölsförsäljning i livsmedelsbutikerna. Gissa om min studentfest gick till historien som en av de häftigaste där jag växter upp. Under pingsten 1968 var det sådana fylleslag utefter den Bohuslänska kusten att försöket med starköl avbröts. Man bävade för Midsommaraftonen.
Som sagt nog har det hänt en del!