onsdag 19 februari 2014

Lite blandat



I lördags öppnade vi den sista flaskan av det här vinet.
Vi har druckit det tidigare och också bloggat om det.
Vi drack det 2011 och 2012.
Korken kommer ut ordentligt och ser bra ut, men en kort sniff på den och besvikelsen infinner sig. Vi häller upp och låter vinet stå någon timma, men inte hjälper det. Här luktar det gammal möglig källare. Korkskadat är bara förnamnet.
Varför kan man inte gå över till skruvkapsyl?



Vi öppnar en annan flaska. Även den från Toscana.

2006 Ateo, Ciacci Piccolomini
I ett väl bevarat 1600-talsslott i Castelnuovo d’Abate i Montalcino bedriver Giuseppe Bianchini och hans familj vinproduktion, olivodling och biodling och så bränner man lite grappa. Släkten Ciacci Piccolomini d’Aragona, som byggde slottet, har till och med producerat en påve, Pius II, men det var långt tillbaka i tiden. 1985 kom familjen Bianchini genom arv i besittning av slottet. 
Druvmixen är 60% Sangiovese och resten Cabernet Sauvignon och Merlot. 18 månader på barriquer av fransk och amerikansk ek.
Källa: Importören Tryffelsvinets hemsida.

Vi möts av en lugn diskret doft, där vi hittar lite bär, såväl röda som mörka. Doften andas sommarvärme. Här finns också ett helt knippe av medelhavsörter.
I munnen är det den mörka frukten som dominerar. Vi hittar körsbär, björnbär, mörka plommon och aningens svarta vinbär. Här finns också rejält med kryddor och en del smaker som visar att vinet tillbringat en del tid på ekfat. Tanninerna biter hyggligt. Eftersmaken är av det medellånga hållet och här får vi också lite smakkänsla av mineraler, lakrits och mera kryddor (timjan och rosmarin).
Vinet känns fortfarande småstramt och fortfarande lite slutet. Ett vin som gör sig bäst i sällskap med lite grillat kött. Ett hyggligt vardagsvin. Samtidigt är det inget som vi inte kan hitta hos rätt många andra viner.
Vi betalade 175 kr på Bolaget.

Betyg 3

Vi har också under helgen druckit vår sista flaska av en sydafrikansk Cabernet Sauvignon, som vi köpte sex flaskor av för sju år sedan. Jag tror det var Röttorp som i Dagens Industri hyllade vinet på ett sådant sätt att även Vintankar gjorde ett köp. Något vi inte ångrar. Vi har följt vinet under sex år och skrivit positivt om det
här och här.
2003 Cabernet Sauvignon, High Constantia, Sebastiaan.
Producent är Sebastiaan. Dom håller till i Western Cape, Coastal Region i Sydafrika.

Färgen har en mörkröd rubinfärg med lite brunare stråk ut mot glaskanten.

Doften har mörka bär som sitt främsta signum. Främst är det svartavinbär och mörka skogsbär, men även en del örter, nyvässad blyertspenna och rostade fat.


Smaken domineras av den mörka frukten och då speciellt svarta vinbär. Det är nästan så att de svarta vinbären tränger bort all annan frukt, men visst lite körsbär och blåbär kan vi ana oss till.
En del örter kan vi också notera liksom kakao och aningens blommor (rosor). Tanninerna är nu alldeles mjuka och lena.
Eftersmaken har vi tidigare upplevt som lång, men är nu mer åt det medellånga hållet och här kommer de rostade faten fram på ett markant sätt.
Vinet har nog passerat sin topp och den som har flaskor kvar ska nog börja korka upp dessa.

Jag ser att vi betalade 289 kr för detta vin på Systembolaget. Det har varit en intressant och givande resa att följa vinet under dom här åren.

Betyget för vinet har gått från 4+ 2011 till att idag få

Betyg 4-



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar