tisdag 4 februari 2014

Il Frappato

I lördags drog cirkusen med Melodifestivalen igång. Inte blev vi direkt hänförda precis. Dock gillade vi Ellen Benediktson.

Lördagskvällens vin fick bli en flaska Frappato från Occhipinti. Den imponerade som vanligt. Vi har under 2013 höjt det här vinet till skyarna bl a här.

2010 Il Frappato, Occhipinti
Vi har inte börjat tulla på våra 2011:or ännu, så återigen var det en 2010:a som korkades upp.
Producent är Arianna Occhipinti. Vi befinner oss på Siciliens sydkust nära byn Vittoria.
Här odlas det i huvudsak Frappato och Nero d´Avola och så görs det olivolja. Odlingarna bedrivs efter en blandning av ekologiska och biodynamiska principer.
Det här vinet består till 100% av druvan Frappato. Vinet har fått ligga på skalen i uppåt två månader och därefter har musten fått vila under 14 månader på 25 hl-fat av slovensk ek. Vinet är ofiltrerat.

Färgen har en varm lingonröd (övermogna) ton.

Vi gillar verkligen det här vinet. Vi har skrivit om det flera gånger. Varje gång vi öppnar en ny flaska blir vi påminda om hur urläckert det här är. Den underbara doften av härliga röda bär, blommor, örter och massor av mineraler.
Det är ändå smaken som i sin lätta, slanka och välsmakande stil, som är den stora behållningen. Hög syra men inte för hög. Finstämda, behagligt småbitande tanniner. Och så den vidunderligt lätta rödfrukten parad med mineraler som får oss att tänka på Etna.
Vi utbrister i ett trefaldigt:
Gott! Gott! Gott!
Jag betalade 185 DKK. Detta måste betraktas som ett riktigt fynd. Jag handlade på Cibi e Vini, men där är den anmäld som Udsolgt. Det verkar finnas flaskor hos Emilie Vin i Danmark.


Betyg 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar