fredag 7 april 2023

2013 Tisbe, Le Gualite

Igår på Skärtorsdagen vaknade vi till ett vinterlandskap, men vi på Västkusten vet att i april är vinterlandskap aldrig långvariga. Mycket riktigt, fem timmar senare är snön borta. Idag Långfredag skiner solen, tempen klättrar upp mot tio grader fast den svaga vinden är lite isig. Vi har ett ställe på tomten där vinden inte kommer åt och där är det riktigt behagligt.

Jag tycker det har varit ett grått och mycket regnigt första kvartal anno 2023. Soldagarna har varit ytterst få. Det gråa vädret och regnet har tryckt ner oss i skorna. Just en av dessa "eländiga" dagar i mars behövde vi något som skänker värme och sol till vårt sinne. Vi plockar fram ett vin  som får oss på riktigt gott humör.

Detta är en liten producent, som vi hittar i de östra delarna av Valpolicella. Jag har själv aldrig besökt vingården. Daniel Bryntesson skriver så här på Amaroneguidens hemsida:
Beläget i Mezzanedalen och nära den lilla byn Mezzane di Sopra ligger vingården Le Guaite. Vingården ligger cirka 500 meter över havet och har en magnifik utsikt över dalen. Här startade Stefano Pizzighella en olivlund 1998. Denna blev framgångsrik så bara några år senare, år 2002, köper Stefano marken Le Guaite och grundar även vingården som han döper till Le Guaite di Giulietta efter sin fru. Stefano och Giulietta driver vingården tillsammans med stor passion. Till deras hjälp har dottern Noemi redan i tidig ålder hjälpt till med skörd och vinframställning. Noemi lär sig allt från sin mor och far under dessa år vilket leder till att Noemi 2016 tar över efter sina föräldrar blott 22 år gammal. Noemi döper även om vingården till Le Guaite di Noemi och gör helt nya etiketter på alla viner. Med mor och far har Noemi gjort en nystart från en redan stark grund och tillsammans fortsätter de nu att driva vingården med stor passion.

Det här ett vin från den riktigt trevliga och bra årgången 2013. Det är gjort uteslutande på druvan Cabernet Sauvignon, som skördades i början på oktober för att sedan få ligga och torka i drygt tre månader.  Det är först därefter som druvorna pressas och jäsningsproceduren startar. Vinet har fått mogna i tre år på franska barriquer innan det tappas på flaska utan att filtreras. Det får sedan tillbringa ytterligare 16 månader på flaska innan det anses redo för marknaden.

Färgen går i en djup och mörk rubinröd ton med några purpur stråk.
Doften är stor ock kraftig med massor av mörka bär  och mörk frukt. Lite torkad frukt, någon liten nypa örter och aningens vanilj förgyller doftintrycken. Mycket trevligt att bara sitta och sniffa på.
I gommen är det ett rätt så maffigt vin. Kraftigt, men också elegant och så den förträffliga balansen mellan smakerna, den fina syran och de nätta tanninerna. Ett stort vin!!
De mörka bären identifierar vi som mörka lite söta körsbär, blåbär, lite syrliga svarta vinbär, något blått plommon, björnbär och en hel drös mörka skogshallon. Urläckert redan här. I eftersmaken tillkommer svartpeppar, någon ört, lite torkad frukt, kakao, någon droppe espresso och unset vanilj. Varje liten klunk lever kvar i gommen långt efter vi svalt. Det står 17% på baksidesetiketten. Inte chans. Vi känner inte ett uns av detta!
Hur gott som helst!!
Betyg 5-
Vi köpte den här flaskan på Systembolaget 2018 och betalade då 811 kr. Idag är det årgång 2015 som gäller och priset har dragit iväg till 985 kr..


2 kommentarer:

  1. Kul läsning! Går den att likställas med Marions Cab? Är de lika varandra?

    SvaraRadera
  2. Roligt att du gillade inlägget. Jag tycker Tisbe är något hack bättre än Marion. Tisbe är ju hundra procent torkade druvor, om det är detta som gör Tisbe något mer komplexare och elegantare vet jag inte.

    SvaraRadera