tisdag 4 april 2023

Notes Blanches, Lèguillette-Romelot

I Champagne är det 7 druvor som är tillåtna att odla. Chardonnay (29,7%), Pinot Noir (38,3%) och Pinot Meunier (31,7%) svarar tillsammans för 99,7%. Det återstår därmed 0,3% av odlingsytan dvs 102 ha för de andra fyra druvsorterna Pinot Blanc, Pinot Gris, Petit Meslier och Arbane.

I början på 2021 fick jag ett mail från Champagnebonden, där dom hade en producent som gjorde champagner på de ovanliga druvorna, som nämndes ovan. Jag blev så klart nyfiken och beställde tre olika cuvéer. Klicka på länken nedan så får du mina tankar om de två cuvéer, som jag redan skrivit om.
Familjefirman Léguillette-Romelot har en lång historia som vinodlare. Redan 1705 planterade familjen Romelot sina första vinrankor. 1968 bildas champagnefirman Léguillette-Romelot genom ett giftemål mellan de båda släktgrenarna. Dom äger idag runt 8 ha odlingar i byn Charly-sur-Marne, cirka en timmes bilfärd väster om Epernay. Allt arbete i vingården är hållbart enligt certifieringen HVE (Haute Valeur Environnementale) och VDC (Viticulture Durable). Dom producerar idag tio olika cuvéer

Christine Léguillette-Romelot blev oväntat änka för drygt tre år sedan. Hon valde då att fullfölja det projekt som hon och maken Laurent drog igång 2006. Dom planterade då vinfältet Clos du Mont Dorin på 0,8 ha med de godkända, men de utdöende druvsorterna Pinot Blanc, Petit Meslier och Arbane.

Vi dricker en Blanc de Blancs dvs en champagne som uteslutande är gjord på gröna druvor. I de allra flesta fall är det en champagne gjord på druva chardonnay. Visst ingår chardonnay i den här champagnen, men endast med 7%. Ytterligare tre andra druvor ingår. Pinot Blanc med 30%, Petit Meslier med 63% och Arbane med 2%.
Den här champagnen har basåret 2014, men med 13% reservvin från 2013. Den har fått ligga runt fem år på sin jästfällning innan den degorgerades i april 2020. Den fick då en dosage på 6 g per liter.

Färgen går i en lite mörkare guldgul nyans. Det finns några nästan orange nyanser med en dragning åt bärnstenshållet.

I doften finns en fin citruskompott av såväl röda som gula citrusftukter. Ett rätt så stort inslag av tropiska frukter bygger på intrycken. I mindre omfattning men ändå tydligt tar vi till oss sommarblommor, mandel och aningens smörkola.

Små fina bubblor dansar runt i glaset för att sedan göra detsamma i gommen. Den här champagnen har en rätt så stor syra, men den fina balansen med smakerna gör att den känns samtidigt ganska så mjuk och tillgänglig. Här finns gott om citrus, en hel del gula äpplen och ett rejält inslag av tropisk frukt (ananas, mango, passionsfrukt). Rostat bröd, krita, acaciahonung, örter, nässlor och kryddor ger sig tillkänna i den trevliga eftersmaken. 
Det här är riktigt gott. Det finns också något annorlunda i smaken, men jag har svårt sätta fingret på vad det är. Förutom då att det är kalasgott. 
Betyg 4+
På SB har den bytt årgång, så nu är det druvor från 2017 som gäller. Druvsammansättningen är också annorlunda. Mer Pinot Blanc och Chardonnay och mindre Petit Meslier. Priset ligger strax under femhundringen. Behöver jag skriva att jag fyllt på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar