måndag 17 maj 2021

Nuances en roséchampagne från Léguillette-Romelot

 Det har varit en vecka fylld med ordentliga vårregn, men i fredags sprack molntäcket upp och bjöd på strålande sol. Vi var snabba att utnyttja tillfället och plockade fram en flaska roséchampgane, som fick förgylla den sena eftermiddagen. Vid 18-tiden rullade de fuktiga och kyliga vårdimmorna in från Kattegat och då var det inte alls lika behagligt på kyrkbänken.

Den här producenten drack jag ett bubbel ifrån för första gången på Våffeldagen. Så klart blev det ett blogginlägg.

Christine Léguillette-Romelot blev oväntat änka för drygt två år sedan. Hon valde då att fullfölja det projekt som hon och maken Laurent drog igång 2006. Dom planterade då vinfältet Clos du Mont Dorin på 0,8 ha med de godkända, men nästan utdöende druvsorterna Pinot Blanc, Petit Meslier och Arbane.

Familjefirman Léguillette-Romelot har en lång historia som vinodlare. Redan 1705 planterade familjen Romelot sina första vinrankor. 1968 bildas champagnefirman Léguillette-Romelot genom ett giftemål mellan de båda släktgrenarna. Dom äger idag runt 8 ha odlingar i byn Charly-sur-Marne, cirka en timmes bilfärd väster om Epernay. Allt arbete i vingården är hållbart enligt certifieringen HVE (Haute Valeur Environnementale) och VDC (Viticulture Durable). Dom producerar idag tio olika cuvéer

Det här är en roséchampagne gjord på en lite ovanligare druvmix. 58% Meunier, 20% Pinot Noir, 15% Pinot Blanc, 5% Petit Meslier, 1 % Arbane och 2% Chardonnay.

Basvinet (73%) är från 2016. Reservvin (12%) från 2015 och därtill rött vin ca 15%. Det har fått ligga i tre år på sin jästfällning innan det degorgerades 21/4 2020 och fick då en dosage på 7gr per liter. Det gjordes cirka 2 800 buteljer.
Färgen går i en vacker laxrosa nyans.

I den friska doften hittar vi en hel del röda bär, lite röd citrus, en tydlig floral ton, en liten kryddighet, mariekex och aningens grusväg.

I munnen är det torrt och friskt med smultron, jordgubbar, syrliga körsbär och tranbär som omgående tar kommandot. Efterhand kan vi känna den röda citrusen (mandariner och blodapelsin) samt en diskret ton av rostat bröd. Ordentlig och balanserad syra gör den här champagnen väldigt drickvänlig trots sin ungdom. I eftersmaken får vi mera röda bär samt steniga och kritiga mineraler och ett avslut av blodgrape.

Vi gillar verkligen den här champagnen. Och just där på kyrkbänken i den värmande solen var livet alldeles underbart.

Betyg 4

På SB är priset 439 kr.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar