torsdag 6 maj 2021

Projekt Grekland 2.0. Del 4. 2019 Xinomavro Young Vines, Thymiopoulos

 Det här vinet drack jag för knappt en månad sedan. Blogginlägget påbörjades, men saker och ting kom emellan så det blev inte färdigskrivet. Hög tid att göra så nu.

2017 köpte jag 12 olika viner från Oinofilia i Köpenhamn. Det resulterade i 12 olika blogginlägg. Den intresserade hittar mina tankar här.

Vi har också startat i gång vårt projekt Grekiska viner 2.0. Det här blir den fjärde artikeln i den serien.
Tidigare har jag skrivit om:

Familjen Thymiopoulos har ägt vingårdar i Naoussa sedan flera generationer tillbaks, men det är först på senare år som dom börjat producera vin under eget namn. Det startade när Apostolos Thymiopoulos återvände till sina hemtrakter efter avlagd examen vid Athens Universitet på Oenology-programmet i början på 2000-talet. Verksamheten drivs enligt organisk-biologiska metoder med inslag och tankar från den biodynamiska-läran. Därför används vare sig konstgödsling eller besprutning med syntetiska preparat mm. Hans tankar är att varje årgång ska få ge sin egna prägel åt vinet, därför så lite "intervenering" som möjligt i vinframställandet. En minimal tillsats av SO2 är i många fall ändå nödvändig.
Idag för förfogar man över 28 olika vingårdslägen med utgångspunkt från den ursprungliga vingården i Trifolos.

Vinet är gjort till hundra procent på druvan Xinomavro, som vuxit på vinstockar med en ålder på 7-12 år. Druvorna kommer dels från vinfält på lite högre höjd runt byn Fyteia och dels från vinfält på lite lägre höjd vid byn Trifolos.
75% av vinklasarna avstjälkas, macerationen varar 12-15 dagar.
Spontanjäsning på ståltankar, därefter får vinet vila i några månader på cementtankar innan det buteljeras. 
Notera att här finns inga ekfat inblandade.
Resultatet blir ett vin med viss slankhet och med en ren och frisk doft och smak. 
I doften hittar vi sommarens röda bär (jordgubbar och hallon), men även en tydlig ton av örter, lite peppar, tomatblad, svarta oliver och aningens rosor.
I munnen är det friskt. Det har en viss kraft med ändå är munkänslan slankhet. De röda bären från doften återkommer i smaken, men förstärkta med lite mörkare toner (körsbär, björnbär, plommon). Trevlig syra och angenäma lite smånafsande tanniner. Eftersmaken är medellång och här dyker det upp lite örter och peppar.
Vi åt det till grillade lammkotletter, vilket var en underbar matchning.
Betyg 4. 
Jag betalade 179 DKK. Just nu är det slutsålt på SB. Priset låg på 199 kronor. Kommer årgång 2019 in på "Bolaget" till samma pris är det inget annat än ett fynd.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar