fredag 21 maj 2021

Två Amarone: 2012 Amarone, Zenato och 2015 Amarone, Monte Santoccio

Här på Västkusten har det varit en kylig vår. Fördelen är att naturen skrider långsamt framåt och det ges tid att njuta av varje steg. Det har varit många lite små ruggiga dagar och då lämpar sig Amarone synnerligen väl att njutas av.
Två riktiga pärlor har det blivit  de senaste veckorna.

2012 Amarone, Zenato

Zenato är en av de större producenterna med sina ca 2 miljoner flaskor, varav amarone utgör ca 10 procent. Det hela började 1960, då Sergio Zenato byggde vidare på familjetraditionen och grundade vingården Zenato vid San Benedetto di Lugana vid Gardasjöns sydostligaste hörn. I Valpolicella äger man 30 ha i Sant Ambrogio samt köper druvor från San Pietro in Cariano, Fumane och Illasi.
Deras portfölj består av två amaronevarianter varav en är en riserva därutöver gör dom även ripasso, superiore, recioto samt några IGT-viner. Dom producerar dessutom några olika DOC-viner från Bardolino, Garda och Lugana.

Den här amaronen görs på Corvina till 80% och sedan lika delar Rondinella och Oseleta. Druvorna kommer från deras vingårdar i Sant Ambrogio. Dom har fått ligga på torkning i tre till fyra månader. Vinet har lagrats i nästan tre år på 300 liter stora ekfat (Slavonska och Franska).

Vi har tidigare druckit och skrivit om årgångarna 201020112012 och 2014 Av någon outgrundlig anledning missade vi årgång 2013.

Jag tycker den här amaronen ofta presterar som bäst när den är 8-10 år. Årgång 2012 är alldeles lysande nu. Kan den utvecklas ytterligare? Jag känner en viss tveksamhet inför detta. Det riktigt ungdomliga stadiet har den lämnat bakom sig. Lite mognadstoner har smugit sig in. Just här tycker jag Zenatos Amarone Classico är som allra bäst och den kommer att hålla i många år till. 

Doften börjar med lite läder, tobak och jord, men frukten och de mörka bären tar strax över. En finstämd ton av kryddor och örter lyfter vinet en nivå liksom de små nyanserna av torkad frukt och kakao.
I gommen är det den mörka frukten som dominerar: mörka, söta körsbär, mogna björnbär, hallon och någon ton av svarta vinbär. Frukten känns frisk med vissa mognadstoner. Precis som i doften bidrar det finstämda inslaget av örter och kryddor till att lyfta vinet en nivå. Friskt och piggt med små nätta lite krafsande tanniner i munhålan flyttar vinet upp några pinnhål till. Eftersmaken är stor och magisk på amaronevis. Här tilkommer lite torkad frukt, men framförallt mörk, småbitter choklad, någon droppe espresso, aningens lakrits och körsbärskärnor.
Riktigt förbaskat gott helt enkelt!!
Betyg 4++
På "Bolaget" är det 2016 som gäller till priset 399 kr. Finns inte så många amarone under 400 kr, som kan konkurrera med Zenatos skapelse.


2015 Amarone, Monte Santoccio.
I mars drack jag årgång 2013 av den här amaronen.  Det blev en hyllning som du kan läsa här. Just Monte Santoccios amarone tycker jag ofta presterar som bäst när dom är 6-8 år gamla. Dom har då fortfarande den där friska och ungdomliga frukten samtidigt som den är väl utvecklad.

Monte Santoccio är en av dessa små och genomsympatiska amaroneproducenter, som vi kommit att ta till våra hjärtan. Vingården är på ca 4 ha och vinrankorna växer bokstavligen in i vardagsrummet. Den är belägen i utkanten av Fumane på 450 m höjd över havet. Årsproduktionen är på ca 25 000 fl. Verksamheten drivs av Nicola Ferrari och hustrun Laura. Nicola har ett förflutet som vinmakare hos självaste Quintarelli. Vi besökte Monte Santoccio för några år sedan på en av våra resor med Club Amarone. Du kan läsa om det äventyret här.

Den här amaronen är gjord på druvmixen Corvina (40%), Corvinone (30%), Rondinella (25%) och Molinara (5%). I mångt och mycket en klassisk blandning. Druvorna har så klart handplockats och sedan fått ligga och torka i dryga tre månader. Pressning, maceration och jäsningsproceduren tar nästan en månad. Vinet har fått mogna på stora ekfat s k tonneaux i cirka trettio månader.
Vi har tidigare skrivit om årgångarna 2008201020112012 och 2013.
Det här är en ung amarone och vi ger den två timmar i glasen innan vi börjar njuta av den. Vi möts då av en frisk och rätt så kraftfull doft, där de mörka bären dominerar doftintrycken. I bakgrunden finns lite örter och kryddor liksom ett diskret inslag av kakao och torkad frukt.
I munnen är det en amarone med mer elegans än kraft och som visar upp en tilltalande friskhet i den alldeles underbara frukten. Här finns också lite örter och kryddor, någon torkad frukt och lite kakao. Eftersmaken är lång och ljuvlig. De söta mörka körsbären breder ut sig och får sällskap av lite bitter, mörk choklad, körsbärskärnor och aningens torkad frukt (inte så mycket russin). 

Förvisso är den ung och visst kommer den nog utvecklas något, men jag kommer dricka mina flaskor de närmaste två/tre åren. Jag är väldigt förtjust i den här ungdomliga, lite friska frukten som Nicola ger sin Amarone. Även om den säkert kommer hålla sig på denna höga nivå i flera år till.

Betyg 4++

På SB kostar den 552 kr. Årgång 2016 är den senaste årgången, men dessvärre är den rapporterad som slutsåld.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar