onsdag 31 december 2014

2008 Amarone della Valpolicella Monte Santoccio

Jag påbörjade det här blogginlägget för ett par dagar sedan. Det kom en massa saker emellan, som gjorde att bloggandet låg nere. Så här på årets sista dag blir det färdigställt.

Jag drack den här amaronen i maj 2013. Hur jag upplevde den då och lite om producenten hittar du här.

Vi nås av en doft där körsbär, torkad frukt och mörka plommon utgör de huvudsakliga intrycken.Och så toppas allt med aningens balsamico. Inte den där gigantiska doften som tar andan ur en, utan en mer sofistikerad och elegant doft. Visst tusan är den stor och på många sätt amaronetypisk.

I gommen får vi en amarone som är både elegant och komplex. Körsbären, björnbären och de mörka plommonen är de som dominerar smaken. Ok, lite torkad frukt finns det och då i form av fikon och dadlar. Inte alls så mycket russin som i många andra amarone. En fin frisk syra, mjuka tanniner och lite krossade körsbärskärnor, de senare ger vinet en angenäm litet bittert inslag och en oemotståndlig charm. Eftersmaken är lång. Riktigt lång. Mörka bär, katrinplommon och ljuvlig mörk choklad utgör ett helt suveränt avslut.
Alkoholen är nu helt integrerad med frukten, vilket den inte var i maj 2013. Den här amaronen blir bara bättre och bättre, dessvärre har jag bara en flaska kvar.

Betyg 4++

I Beställningssortimentet är det årgång 2009 som gäller till 553 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar