lördag 6 december 2014

Veckans Amarone: 2007 Vaio.

Serego Alighieri Vaio Armaron som det fullständiga namnet lyder, men till vardags blir det bara Vaio, är en av Vintankars favoriter bland amaronevinerna. År efter år levererar Vaio, men den behöver några år på sig för att bli tillgänglig. Vanligtvis brukar jag addera fem år till det som står på flaskan, men Vaio brukar behöva ett par år till. Just årgång 2007 verkar behöva närmare tio år för att komma till sin rätt.
Den som vill se vad jag skrivit om tidigare årgångar klickar helt enkelt på vidstående årtal: 200320042005 och 2006.

Druvsammansättningen är lite förändrad mot tidigare årgångar. Andelen Corvina har minskat med 5% och så har det tillkommit 5% Dindarella.

Det är en ganska försiktig doft som snirklar sig upp mot vår nos. Speciellt om man jämför med 2004:an som vi drack för en månad sedan. Visst hittar vi en del typiska amaronedrag: mörka körsbär, aningens torkad frukt, örter och kakao, men det är precis så att vi noterar dessa och inte alls lika omfamnande som i tidigare årgångar. Vi provar under två dagar och visst blir doften lite tydligare dag två. Det känns att här finns många amaroneattribut som inte lyckats ta sig fram utan förblir oförlösta.

Smaken är även den återhållsam och bjuder lite mer motstånd i gommen. Dom mörka, söta körsbären finns där liksom lite torkad frukt och en del örter. Det är precis som med doften. Smakerna finns där, men vill inte riktigt blomma ut. Tanninerna är mer påtagliga och är inte lika avrundade och lena som i tidigare årgångar. Eftersmaken, visst är den lång, men inte alls lika omfamnande och stor som vi är vana vid. Här finns så mycket smaker och nyanser som inte blivit förlösta ännu. Visst är det gott redan nu, men vi är helt säkra på att 07:an har så mycket mer i beredskap bara det får några år på sig.
Idag blir det en fyra precis. Dom flaskor vi har i källaren kommer att få vila åtminstone i två år innan vi börjar att tulla på dom.
På "Bolaget" kostar Vaio 395 kr.

Betyg 4-


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar