måndag 15 december 2014

Egenodlat, rester ur frysen och Barbaresco.

Projektet rensa frysen inför julen fortsätter. Vi hittade en ask med ett par lammfilébitar. Dessa fick bli vår huvudrätt i fredags. Vi råstekte potatis och palsternackor, tog fram gula och gröna bönor ur frysen. Lite tryffelpesto fanns det kvar i kylen. Ganska snabbt hade hustrun fixat till en måltid av det bättre slaget.

Min uppgift den här kvällen inskränkte sig till att välja vin. Det blev en flaska Barbaresco inhandlad på Cibi e Vini i Köpenhamn. Vid senaste besöket nappade jag på ett tilbud att köpa sex olika viner från Punset för 798 DKK. Den första flaskan vi öppnade var ett vitt vin på druvan Arneis, som jag skrev om här. Nu dags för flaska nr 2.

2004 Campo Quadro, Barbaresco, Punset
Producent är Punset. Namnet lär härröra från ett gammalt ord som på dialekt betöd "Bella collina o punta", som fritt översatt betyder vacker kulle eller punkt. Här förfogar dom över ca 20 ha vinodlingar. Deras Barbarescoviner kommer från vingårdarna San Cristoforo, San Cristoforo "Campo Quardo och Basarin.
Vintillverkningen bedrivs efter organisk/biologiska metoder och detta påbörjades redan 1987. Idag är det Marina Marcarino som bär ansvaret.
Vingården ligger på kullarna som blickar ner mot den gamla byn Neive, någon mil nordost om Alba i Piemonte.
Du som vill veta mer om kvinnan bakom den här vingården klickar på den här länken.
2004 Barbaresco Campo Quadro. 
Här är det endast Nebbiolo som ingår och som kommer från den 1 ha stora vingårdslotten "Campo Quadro". Vinet får, beroende på årgång, tillbringa mellan 15-24 månader på tunnor av fransk ek.

Färgen är mörkare än vad vi är vana vid. Lite mörkvioletta stråk här och där.

Till en början är det doften av ljusare körsbär, jord och läder som dominerar. Efter någon timme i glasen kommer det också fram röda vinbär, hö, rosor, violer och en lätt animalisk ton. Trots sina tio år utstrålar doften ungdomlighet. Och att det kommer att utvecklas under de kommande åren är jag säker på!

I munnen får vi ett friskt, slankt och småstramt vin. Till maten känner vi inte mycket av tanninerna, men skvätten som är kvar i glasen, som vi avnjuter framför TV:n, ger ett helt annat besked. Det biter då till ganska rejält i tungan och gommen, men inte på något vulgärt sätt ut mer aristokratiskt elegant.
Vi hittar smaken av röda bär, kryddor/örter, blommor och någon rökt charkuterivara(?). Allt är packeterat på både ett elegant och välbalanserat sätt.
Syran är påtaglig men blir aldrig ansträngande. Eftersmaken är lång och komplex.

Vi blir riktigt imponerade. Ändå är vinet bara i sin linda och kommer att utvecklas väl under de kommande fem åren, för att sedan ligga kvar på den höga nivån i många år!

Det här vill vi ha mer av!

Betyg 4++

Cibi e Vini vill ha 295 DKK för den här Barbarescon. Det är så klar mycket pengar för en flaska vin, men jämför man vad du får betala för en flaska halvhyggligt vin på din lokala krog, så blir det här ett fynd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar