onsdag 26 maj 2021

2019 Parajes Godello och 2019 Pico Ferreira från César Márquez Pérez.

I mitt flöde på FB och Insta dök under våren upp en för mig helt ny vinmakare. Lovorden ströddes kring honom och hans viner. Chansen att få köpa hans viner dök upp och då passade jag på att inhandla ett rött och ett vitt vin. Vinmakaren är César Márquez Pérez.

César Marques (CM) kommer från en välkänd vinmakarfamilj i Bierzo. Det hela tog sin början 1752 då familjen Pérez grundade  Castro Ventosa i Valtuille. Idag omfattar egendomen närmare 80 ha. Geografiskt befinner vi oss i Bierzo några mil norr om Portugal i Spaniens nordvästra hörn. CM har gått i lära hos sin farbror den berömde vinmakaren Raùl Pérez och även arbetat med Michelini bröderna i Argentina. 29 år gammal fick han 2017 huvudansvaret för familjeegendomen Castro Ventosa. Han blev därmed 10.e generationen i familjen Pérez vintillverkarsaga, men redan två år tidigare hade han startat sitt egna projekt.
César Márquez Pérez tillverkar under det egna varumärket några viner gjorda på druvorna Godello (grön) och Mencia (blå) som rönt stor uppmärksamhet. Druvorna kommer från några små vinfält (Parajes) med olika jordmåner (kalksten, sand, lera, granitstenar). Odlingsmetoderna är organisk/biologiska utan att vara certifierade.

2019 Parajes Godello

Det har varit svårt att hitta information om det här vinet. Ja det är nästan så att en kan förledas att tro att det inte existerar, men då jag har ett par flaskor i källaren vet jag att det finns. Vad jag hittar när jag googlar är däremot ett annat vin på druvan Godello från CM. La Salvacion!! Ett vin som kommer från ett enda vinfält och där de mer än 100 år gamla vinrankorna växer mellan raderna av Mencia.

Vinet vi dricker är Parajes Godello och om det hittar jag däremot ingen info. Absolut ingenting! CM gör ett rött vin där huvuddruvan (85%) är Mencia och som också bär namnet Parajes. Druvorna till det vinet kommer från ett flertal olika vinfält i Bierzo och är ett s k region-vin.
Parajes är namnet på små vinfältslotter, så mitt antagande är att även vårt vin är gjort på druvor, som vuxit på ett flertal olika små lotter (vinfält) runt om i Biezo. Istället för Mencia är det Godello som är huvuddruvan.
Några andra antaganden som jag baserar på hur CM gör sina viner: avstjälkning, spontan jäsning, varje vinlott jäses för sig, vilar upp sig på gamla ekfat (225 - 500-liters) i 8-12 månader och de olika faten blandas därefter och buteljeras.
Godello är en druva jag upptäckte väldigt sent. Det var faktiskt på hustruns 60-årsdag, som vi firade på den legendariska restaurangen Arzak i San Sebastian. Läs om det här. Några år senare dök storasyskonet As Sortes upp på SB och därefter har vi alltid någon flaska liggandes i vår vinkällare. Vad jag tycker om As Sortes kan du läsa här.

Ånyo visar Godello och CM upp sig från sin bästa sida. Detta är ett gott och mycket trevligt vin. Det håller väl inte samma klass som As Sortes, men så betingar det också halva priset.

I doften är det gula äpplen, några gula stenfrukter, lite citrus, en viss örtighet, aningens fläder och inte minst den dammiga grusvägen, som vi noterar.

I munnen är det friskt och rätt så smakrikt, där de gula äpplena med någon ton av päron och citrus dominerar till en början. Efterhand fylls det på med persika, gula plommon, lite örter och mineraler som känns såväl kalkrika som steniga. I den medellånga eftersmaken tillkommer honungsmelon och en viss sälta. Syran är genomgående väldigt trevlig. Inte för stor och påträngande och aldrig för mesig.
Betyg 4
Vår flaska är privatimporterad. Vi betalade 14 euro + sv alkoholskatt.


2019 Pico Ferreira


Det här är ett vin gjort på druvblandningen Mencia (85%) Alicante Bouschet (10%) och 5 % andra druvor (blåa och gröna). Sammantaget ingår det upp till 12 olika druvor. Dessa har vuxit på ett 0,3 ha stort vinfält beläget på 710 m ö h, där vinrankorna har en ålder på över hundra år.

50 procent av de hela druvklasarna krossas försiktigt genom att de trampas på. Jäsningen sker med druvans egna jästkultur och äger rum i fyra öppna 225-liters tunnor. Macerationen varar i 24 dagar. Två gånger om dagen trycks "hatten" ner för hand och mycket försiktigt. Det är först därefter som vinet pressas och får vila en vecka innan det tappas över på 400-liter stora ekfat (gamla). Det får ligga på dessa ekfat i ungefär ett år innan det buteljeras. Ingen klarning eller filtrering görs. Det görs knappt 600 flaskor av det här seriösa vinet.

Detta är ett alldeles enastående vin. Det tar sig direkt till våra hjärtan. Slankt, elegant och komplext med subtila smaker, som är tydliga men inte övertydliga. Ungt och drickklart redan nu.

I doften hittar vi en hel drös mogna bär. Mestadels röda men även toner från lite mörkare bär kan noteras. Diskreta örter och kryddor finns där. Nygrusad sommarväg, stendamm och skolkrita. Aningens, aningens blommighet (jasmin?). Mycket trevlig doft.

I munnen har det en ungdomlig, lite frisk stil. De komplexa smakerna är subtilt sammansatta med både elegans och komplexitet. Det börjar med röda bär (tranbär, körsbär, hallon) som efter ett tag får sällskap av några björnbär och blåa plommon. Mineraltonen känner vi igen från doften: sten, krossad flinta och kalk. Fin och stilig syra. Tanniner som endast smånafsar i munhålan. Tillsammans bildar dom det där motståndet som är så läckert. Eftersmaken är något längre än medel och även här är det bären som dominerar, men det tillkommer lite sötlakrits och unset svart peppar.

Ett fantastiskt vin helt enkelt. Dessvärre är det inte så lät att komma över. Våra flaskor är privatimporterade och kostade 27 euro+ sv alkoholskatt.
Betyg 4+






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar