fredag 5 september 2014

Arzak. En matupplevelse utöver allt annat.

Hustrun fyller 60 år och det ska firas. Vi bokar bord på den berömda restaurangen Arzak i San Sebastian. Ett bord för fyra personer. Hela Vintankarfamiljen är med. I torsdags var vi där och vi  fick en upplevelse som överträffade våra högt ställda förväntningar. Ja inte bara överträffade, det var med stor marginal våra livs bästa restaurang- och matupplevelse. Det kan bara inte bli bättre än så här.
Dotter och son på väg in.
Vi hälsades välkomna och visades upp till andra våningen och till vårt bord. Vi får menyn och strax därefter kommer Elena, dottern till den berömde Juan Mari, och hälsar oss välkomna. Hon är utbildad på Swiss Hotel Management School och med erfarenheter från bl a den legendariska restaurangen El Bulli. Hon instruerar oss att om det finns ingredienser vi inte tål eller tycker mindre om så är det bara att säga till så fixar dom rätten utan dessa delar. Hon är nyfiken på varifrån vi kommer och då vi svarar Göteborg skiner hon upp och berättar att där har hon varit och hämtat pris. Jodå, 2012 belönades restaurangen med Svensk Fisks pris "Maritim gastronomi".

Vi beslutar oss för deras "Tasting Menu".

Nu startar den formidabla matresan. Vi får fyra s k "Apetizers".

Tonfisk och jordgubbe.
Oj, oj, oj. Vilken start! Vi tittar på varandra.
Kan tonfisk vara så här gott. Toppar dom redan med första aptitretaren?

Moroten är mycket lätt kokt och kryddad med
ansjovis och ssamjang.

Jiaozi, en sorts dumpling, med räka och moringa.
En lite bitter hallondryck retar igång suget efter mat.
Korken är en munsbit chorizo.
Vilka smaker! Elegans och komplexitet parad med orginalitet. Och så in i bänken gott. Tonfisken tar sig med lätthet upp på topp tre lista över det godaste aptitretare vi ätit. Det är vi överens om alla fyra.

Vi fick en 46 sidor lång vinlista. Vi bestämmer oss för att låta deras Sommelier hjälpa oss med vinvalet. Vi hinner snabbt konstatera att priserna på de viner vi känner igen är högre än priserna på Systembolaget, men betydligt lägre än vad svenska restauranger tar betalt. Ta lärdom!!!
Vår Sommelier föreslår  oss att ta en flaska vitt vin till de tre första rätterna. Han ger oss ett par olika förslag. Vi fastnar för detta:
2010 Louro do Bolo Godello
Producent är Rafael Palacios. Verksamheten drog igång i Valdeorras 2004, då han köpte gamla vingårdar Han odlar där druvan Godello på terraserade vingårdar som ligger ca 600 m ö h. Geografiskt befinner vi oss i den sydvästra delen av Galicien.
Vingårdarnas höga läge, det svala klimatet och den långa växtsäsongen ger druvorna en stark koncentration och möjliggör viner med mer struktur.
Vinet är gjort på druvan Godello till 94% och resten en skvätt Treixadura. Jäsningen sker på Foudres (3 000 l) av fransk ek. Vinet får ligga till sig på dessa i ytterligare fem månader. Smakmässigt känner vi inga toner av ek.

Smaken är stram med inslag av grapefrukt, päron, gula stenfrukter särskilt persika, men det är den eleganta mineraltonen vi faller för och som gör att vinet passar så bra till just vår mat.
Bra syra. Eftersmaken är medellång och åter är det mineralerna som tilltalar oss.


Nu kommer en liten samling läckra rätter. Först ut är:
Beet root blood apple 
Tunna äppelskivor doppade i saften från en polkabeta. Bakom äppelskivan ligger en liten krämig hög av "foie gras", jordnötter och äpplen.
En lövtunn friterad sötpotatischips. Här är vi beredda att ställa oss upp och göra vågen!!
Dött lopp mellan denna rätt och duvan längre ned!
Lobster "Sea and Garden"
Dags för lite hummer, zucchiniblommor och färska grönsaker.
Läckert! Gott! Sagolikt
Ovo-lacto
En mycket speciell och originell rätt. Inga djurprodukter så när som på ägget.
Kokat i 40 minuter och ändå krämigt. Vi kunde inte riktigt få fram från vilken art ägget kom ifrån.
En spännande rätt, men ändå den som vi rankade lägst av dagens rätter.
Någonstans så här långt in i maten kommer Juan Mari själv ut.
Han går fram till varje borden och frågar var man kommer ifrån,
om allt är tillfreds, vad man tycker osv.
Detta händer två gånger under kvällen.

Grillad marulk, hårt grillat skinn och en sås på havtorn.
Oj så gott!

White tuna med rabarber. Vilken smak kombo!

Pigeon and seeds.
Ett perfekt stekt duvbröst, som fått sällskap med diverse torkade frukter
och fröer som pumpa och solros.
Jag tror detta är det bästa jag någonsin smakat!!
2004 Cathedral de Zamora
Producent är Bodegas Seleccionadas Armando. Vi är i nordvästra Spanien inte så långt från den portugisiska gränsen.
Vinet är gjort på en druva med namnet Juan Garcia. Den odlas främst i  Fermoselle i närheten av staden Zamora i Kastillien León. Det finns också en liten skvätt av Merlot och Syrah i vinet. Druvorna kommer från vingården "Vina Concita y Adilen".

Färgen var ganska mörkröd med lite violetta toner.
Det doftar av mörka bär, lite kryddor och lätta toner av fat.
Smaken är rund och mjuk. Mörka körsbär, lite björnbär, en del kryddor och härlig kakao. Här finns en hel del inslag av fat, men dessa är inte så störande. Medellång i eftersmaken med mera mörka bär, kakao och lite vanilj. Det finns en trevlig syra som skänker friskhet åt vinet. Tanninerna känns mjuka och lena.
Jag ber att få lite påfyllning i mitt glas, då jag vill testa vinet på egen hand. Tanninerna blir då betydligt mer påtagliga och biter till i gommen på ett trevligt sätt. Vinet var en perfekt matchning till duvan.

                                                        Så blev det dags för lite desserter.

The Big truffle
En härlig, krämig, trögflytande choklad med lite kolasmak(carob filling) gömde sig i mitten.
Choklad dessert när den är som bäst!!
Black lemon.
En krispig "black lemon" kopia med en söt citrussås täckt med smulor från citronskal. Uppiffad med en kryddig svart lemon.
En ny erfarenhet. Oerhört läcker.
Basilica glass
Originellt! Gott!

En delikat limesorbet i ett chokladöverdrag.
Smaskigt!

Vi serverades till detta en Moscatel
2012 Moscatel
Producent är Gran Feudo.

The vineyards are situated in Navarra Ribera Baja, at Cintruénigo and nearby Corella, not far from the border with Rioja Baja. These vineyards cover 80 hectares and together with vineyards in Marcilla an additional 110 hectares. These are supplemented by two exclusive contract vineyards. These five properties are the anchor of the Gran Feudo range.


Färgen är ljust gyllengul.
Det doftar av blommor och kanderad frukt. En lätt ton av honung smyger sig fram på slutet.
Smaken är frisk och med en bra balans mellan syran och frukten.
Citrus, vita blommor, acacia honung och gula stenfrukter.


Servicen är något alla enastående. Två kvinnor har hand om vårt bord. En av dom har nog endast vårt bord och ett till som sitt ansvarsområde. Vi känner oss väldigt speciella och viktiga. Den yngsta av våra servitriser är oerhört charmig och dessutom full av humor. Hon lyckas också ta reda på att det är AnnKis 60 års dag just idag. In kommer en helt underbar chokladfondant.

Strax därpå kommer Juan Mari Arzak själv in och gratulerar med kindpussar och allt.

Till kaffet fick vi några små chokladpraliner
Ni som orkat ta er igenom hela denna berättelse förstår att vi njöt av fantastiska rätter. Vi har aldrig varit i närheten av dessa kulinariska höjder. Det fanns också en stämning, där vi kände att vi verkligen stod i centrum. En fantastisk service och glädje bland personalen som överfördes till oss gäster.

Här fanns gäster som var elegant klädda, gäster som var mer vardagligt klädda och allt där emellan. Känslan var att vi alla var lika välkomna.
Det är med tacksamhet och glädje vi ser tillbaka på de tre timmar vi njöt av tillställningen på Arzak.
Världsklass!!!!!

Det är klart att sådant här inte är gratis. Avsmakningsmenyn kostade 190 euro per person. Vinet den här kvällen kostade runt 100 euro. Inte per person utan totalt.

2 kommentarer:

  1. Vilken underbar middag ni verkar ha haft. Extra kul att det var en så lyckad födelsedagsmiddag med hela familjen samlad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blev verkligen ett minne att njuta av så länge man lever.

      Radera