söndag 14 september 2014

Dolcetto från Fratelli Revello

Dolcetto var det ett tag sedan vi drack och när vi häromdagen plockade fram lite överbliven och fryst spagetti Bolognese, så tog vi också fram en flaska Dolcetto. Vi inhandlade från Xwine (en näthandlare) lite viner från Valpolicella och Piemonte för ett tag sedan.

2013 Dolcetto d´Alba, Fratelli Revello.
Från deras Xwines hemsida kan vi läsa detta:
Vingården Fratelli Revello i La Morra, Piemonte, drivs idag av bröderna Carlo och Lorenzo Revello. Under 50-talet ägdes marken av byns församling S. Martino di La Morra medan verksamheten hyrdes ut till farfar Revello med söner. Till en början såldes druvorna av till större producenter och först 1967 gjordes den första egna produktionen. Tidigt 90-tal tog Carlo och Lorenzo över driften från sin far och farbror. Sedan dess har de arbetat hårt med att minska skördeuttag såväl som experimenterat med nya tillvägagångssätt, allt för att skapa dagens komplexa och välgjorda viner. Fratelli Revellos viner röner varje år nya framgångar i så väl Italien som internationellt.

Druvan är Dolcetto till 100%. Druvorna kommer från vinstockar som planterades 1980. Vinet har fått ligga 10 månader på ståltankar innan det buteljerats m a o ingen som helst ekinblandning här.

Detta är ett tämligen enkelt och okomplicerat vin. Det passar alldeles utmärkt till pizza och enklare pastarätter. Låter det lite nedsättande? Det är det inte alls. Vi är stora fan av Dolcettoviner och Revellos variant är inget undantag. Vi gillar det här vinet skarpt. Det är på en gång läskande, lättdrucket och väldigt gott.
Färgen har ett djup i sin mörkröda färg och det finns lite nyanser av lila ut mot glaskanten.
Det doftar av körsbär och mörka skogsbär. Det finns ett lätt örtigt drag med en en viss blommighet.
I munnen känns vinet slankt, ungt och med en härlig frisk framtoning. Här finns mörka körsbär, mörka skogsbär och lite örter. Trots den mörka frukten känns vinet lätt på något sätt. Syran ger vinet en härlig friskhet. Smålätta tanniner tar för sig i gommen. Till maten märkte vi inte mycket av tanninerna utan det är när vi dricker det på egen hand som de blir tydliga med sitt trevlig bett. Eftersmaken är medellång och i den dyker det upp lite mandelskorpor.
Det här var gott. Vi dricker det gärna igen och därför blir det påfyllning.

Vinet säljs av näthandlaren Xwine. I början av mitt inlägg finns en länk till deras hemsida. Det är bara att klicka sig in där och du hittar all info du behöver för att göra en beställning.
Priset är 630 kr för en sexpack. Den som tycker sexflaskor är för mycket kan köpa en blandlåda eller slå sig ihop med några vänner. Priset 105 kr per flaska är riktigt bra för ett så här gott vin.

Betyg 3+


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar