onsdag 12 maj 2021

2013 Brunello di Montalcino, Argiano

 Vi blev sugna på lite Brunello di Montalcino i helgen. I källaren låg ett par flaskor, som jag köpt via ett samköp med några vinnördar i finewines.se. Vi bestämmer oss för att testa en flaska från 2013.

Argiano är en del av Montalcinos historia. Här har bedrivits jordbruk, olivodling och vinodling sedan århundraden. Redan i skrifter från 1500-talet omnämns egendomen och byggnaderna. Olika mäktiga familjer har varit ägare under de senaste 500 åren. Under 1930-talet fick vinerna från Argiano diverse olika utmärkelser. 1967 var de dåvarande ägarna med och bildade Consortiet för Brunello-viner. Det senaste ägarskiftet ägde rum 2013, då egendomen kom i Bernardino Sanis händer. Organiska och hållbara odlingsmetoder tillämpas med biodynamiska inslag. 2019 blev dom helt plast-fria.

I deras portfölj finns en Rosso di Montalcino, tre olika cuvéer med beteckningen Brunello di Montalcino, två IGT viner som är olika blandningar på Bordeauxdruvor samt två olika olivoljor.

Vi dricker den här kvällen deras instegsbrunello. Så klart är den gjord uteslutande på Sangiovese med "Brunello-klon". Druvorna har vuxit på vinfält belägna 280-310 m över havsnivån. Vinrankorna har en ålder på mellan 12 och 55 år. Skörd i slutet på september.

Spontanjäsning ca två veckor på rostfria ståltankar. Vinet har fått åldrats runt 30 månader på ekfat av varierande storlekar (10,15,30,50 hl) gjorda av slavonsk ek. Buteljering i april/maj vid den mest lämpliga månfasen och därefter lång tid på flaska innan det anses moget för marknaden.
Visst är det ett ungt vin och visst kommer det med säkerhet att utvecklas en hel del de närmaste åren, men jag tycker ändå att det redan nu visar upp en hel del tilltalande dofter och smaker.
Det finns en fin intensitet i doft och smak. Rätt så fylligt och därtill i fin balans.

I doften hittar vi till en början läder, blyertspenna och jord för att efterhand övergå till mörka körsbär, lite örter och kryddor samt aningens rosor och våt trädgårdsgång.

I munnen har det en härlig friskhet med massor av läcker mörk frukt läs mörka körsbär, blåa plommon, några björnbär och aningens tranbär. En fin ört- och kryddsamling ansluter. Bra syra och stadiga, men fogliga tanniner. Eftersmaken är lång med mera mörk frukt och örter, men här tillkommer lite sötlakrits, violer och aningens, aningens mörk choklad.

Ett riktigt gott och bra vin redan nu. Det blir svårt att hålla tassarna borta från den återstående flaskan.
Betyg 4+
295 kr flaskan betalade jag.

4 kommentarer:

 1. Smaskens! Har två stycken från hyllade årgången 2016 hemma.. Prova eller vänta? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Lyckliga du. Jag hade nog väntat två-tre på att öppna den första flaskan.
   J-C

   Radera
 2. Ser att jag har 3st av detta vin och årgång, tack J-C 🍷🙏

  SvaraRadera
 3. Då har du några trevliga vinstandel som väntar på dig.
  J-C

  SvaraRadera