onsdag 22 november 2017

Monte Santoccio Ripasso 2015 och Amarone 2012

De senaste veckornas blogginlägg har handlat om producenter och upplevelser från vår Prioratresa. Vintankar återvänder dock alltid till Valpolicella. Vi har den senaste veckan provat de nya årgångarna av två viner från Monte Santoccio. En av de producenter i Valpolicella som vi verkligen gillar.
Vi besökte Monte Santoccio för lite drygt två år sedan på en av våra resor med Club Amarone. Det blev en provning utöver det vanliga och jag lovar att alla som var med då aldrig kommer glömma den eftermiddagen. Du kan läsa om den här.

Monte Santoccio är en mycket liten producent med  riktigt bra viner.
Vingården är på ca 4 ha och vinrankorna växer bokstavligen in i vardagsrummet. Den är belägen i utkanten av Fumane på 450 m höjd över havet. Årsproduktionen är på ca 25 000 fl.

Verksamheten drivs av Nicola Ferrari och hustrun Laura. Nicola har ett förflutet som vinmakare hos självaste Quintarelli.

2015 Valpolicella Classico Superiore Ripasso
Vinet görs på blandningen Corvina (40%), Corvinone (30%), Rondinella (20%) och Molinara (10%). Druvorna pressas och får tillbringa 15 dagar med skalen innan den första jäsningen.
Den andra jäsningen sker tillsammans med Amaroneresterna i dryga 20 dagar, därefter får vinet mogna i nästan två år på stora tunnor s k tonneaux av ek.
Vad vi tyckt om årgång 2011 kan du läsa på denna länk.

Detta är en ripasso helt och hållet i den stil som vi gillar. Inte så väldigt fruktdrivet. Här finns inga försök att efterlikna en amarone utan den lever helt och hållet på sin egna charm.

I  doften dominerar en fin blandning av röda och lite mörkare bär. Vi noterar också en del örter, aningens läder, någon liten ton av kakao och unset torkad frukt. Ingen framfusig och överdådig doft, snarare elegant och lite servil.

Låt mig med en gång fastslå att det här är gott och en väldigt användbar ripasso. Allt från den lite enklare pastarätten till en rejälare köttgryta, men också njutbar på gen hand.
I munnen har vinet en skön friskhet. Hyfsat slankt och med tanniner som bjuder på ett behagfullt motstånd. Samtidigt vilar det någon slags renhet över smakerna. Frukten, som mer drar åt det röda hållet till en början, startar med körsbär som känns mer syrliga än mörka och söta, men visst finns här också lite mörkare toner från blåa plommon och mörka skogsbär. En fin örtsamling, lite kryddor, några spår av kakao, små försiktiga inslag från fathanteringen, lite sötlakrits och några krossade körsbärskärnor i avslutet. Vilken komplexitet den här Ripasson har. Helt enkelt en förbålt god Ripasso!
Betyg 4
I Systembolagets beställningssortiment kostar den 249 kr.
2012 Amarone della Valpolicella.
Den här amaronen är gjord på druvmixen Corvina (40%), Corvinone (30%), Rondinella (25%) och Molinara (5%). I mångt och mycket en klassisk blandning. Druvorna har så klart handplockats och sedan fått ligga och torka i dryga tre månader. Pressning, maceration och jäsningsproceduren tar nästan en månad. Vinet har fått mogna på stora ekfat s k tonneaux i cirka trettio månader.
Vad vi tyckt om tidigare årgångar kan du läsa genom att klicka på resp årtal 20082010 och 2007,2009 och fatprov 2011.

Det här är en ung amarone, som behöver luftas för att komma till sin rätt. Dag ett lät vi vinet få två timmar i våra glas.
Vinet provas under två dagar.

Vi möts av en underbar amaronedoft, då vi slår oss ner framför TV:n (det vankas fotboll)  med våra glas och några hårdostar som tillbehör. De mörka körsbären tillsammans med de blåa plommonen signalerar omedelbart en amarone av hög klass. Ett tydligt inslag av örter och kryddor tillsammans med lite stendamm ger doften en underbar karaktär. Någon liten touch av kakao, men nästan ingen torkad frukt noterar vi. Ingen tung doft utan snarare lätt och elegant.


I munnen möts elegans och komplexitet. Det här är bara så gott, trots att alla smaker inte ännu är fullt utvecklade. Den här amaronen kommer att utvecklas fint de närmaste åren.
Smakintrycken domineras av den mörka frukten: söta mörka körsbär, skogsbär (främst björnbär), blåa plommon och några svarta vinbär. Några stadiga nypor örter och kryddor blandar sig ganska tidigt med frukten på ett tilltalande sätt. Det finns en fin och bra syra som ger vinet en härlig friskhet. Tanninerna finns där och är tämligen mjuka, men bjuder ändå på ett försiktigt motstånd: Precis som jag vill ha min amarone. Lång och ljuvlig eftersmak med mera söta mörka körsbär, mogna björnbär, lite torkad frukt (inte så mycket russin mer fikon, dadlar), bitterljuv mörk choklad och några krossade körsbärskärnor. Någon liten ton av alkoholen kunde vi ana oss till den första dagen, medan dag två var den som bortblåst. Likaså kunde vi den första dagen känna en liten, liten ekbeska i avslutet, men dag två fanns inte en tillstymmelse av detta.
Dag ett var det en riktigt bra amarone. Dag två hade den utvecklats till en alldeles lysande amarone. Min slutsats blir att den behöver lite mer luft än de två timmar vi gav den dag ett samt att om något år blir den storartad.
Betyg 4++
Syran, de små nätta tanninerna och avsaknaden av russinsötma gör den här amaronen användbar till mycket mer än bara hårdostar. En viltgryta med ett mos på palsternacka eller jordärtskocka tror jag kan vara den ultimata maten.
Priset i Systembolagets beställningssortiment är 554 kr och beställningsnumret är 71695.

3 kommentarer:

  1. Fantastiska viner, tack för ett lysande blogginlägg (som vanligt). Tror att vinet i kombination med människorna och miljön, gör dessa viner så magiskt bra, så otroligt familjärt hos Laura och Nicola. Det är precis det här man som vinnörd vill stötta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Instämmer helt i det du skriver Jörgen

      Radera
  2. Sen är det extremmt roligt att James Suckling nu i oktober gav 95 p till deras Amarone 2012 och 90 p till Ripasson :)

    SvaraRadera