söndag 12 november 2017

Barcelona och Priorat del 6: Vall Llach

Direkt efter frukost satte vi oss i bussen, som tog oss till Porrera en av Priorats nio byar. Vi befinner oss i de sydöstra delarna av regionen.
Vi promenerade upp till den gamla kyrkan, där utsikten över byn och de närliggande områdena är väldigt fin.
Här på de branta och karga  sluttningarna är det enda som kan odlas vin.
Celler Vall Llach grundades på det tidiga 90-talet av barndomsvännerna Enric Costa och den välkände katalanske sångaren Lluis Llach.
Vin kan lagras på olika sätt.
Första vinet var årgång 1998 och kom ut på marknaden år 2000. Ingen av dom dricker alkohol, men skälet att starta verksamheten är tanken på en levande landsbygd. Odling av druvor och framställning av vin är  det enda som går att tillverka här.
Årsproduktionen ligger på 120 000 flaskor.

2016 Aigua de Lium
Detta är deras enda vita vin. Det är till 100% gjort på Viognier, som kommer från deras mest svårtillgängliga vingårdslägen.
Ungt, friskt och fräscht. Blommor (fläder), örter, persikor, våt grusgång, gula äpplen och några droppar lime.
I solvärmen på terrassen, där provningen ägde rum, var det här ett perfekt aperitifvin.
Betyg 3++



Dom gör runt 800 flaskor. Vinet tillägnas deras vän och den katalanske poeten Miquel Marté i Pol .
A day will come when someone will drink with hands full
the water of light which bubbles up from the stones
of these new times which we are now shaping.


Varje år arrangerar dom Terra i Cultura med ett pris till poetens ära.
2015 Embruix
Det här vinet görs på druvmixen Grenache (30%), Merlot (27%), Carignan (20%), Syrah (18%) och Cabernet Sauvignon (5%). Druvorna kommer från vinstockar som är upp till 30 år gamla och vuxit på olika vingårdslägen som dom själva äger.
Jäsningen äger rum på ståltankar. Vinet får sedan ligga kvar med skal och allt i ytterligare 12 dagar innan det tappas över på begagnade ekfat av storleken  225 l till 400 l, där det får tillbringa runt ett år innan det buteljeras.
Lite bordeauxkänsla i doften med jord, läder, cederträ, mörk frukt och aningens svartpeppar.
I munnen bjuds vi på en generös mörk frukt, lite kryddor och mineraler. I eftersmaken får blåbären och körsbären sällskap av sötlakrits. Det finns en trevlig och bra syra likaså är tanninerna på plats med sitt smånafsande, men ändå känns vinet mjukt och ganska runt. Här finns en fin karaktär och vinet är inne i en bra drickfas just nu.Riktigt gott! Den här får följa med hem.
Betyg 4+


2015 Idus
Vinet är resultatet av det samarbete Vall Llach har haft och fortfarande har med fristående odlare. Ett samarbete som startade redan i början av 1990-talet. Druvorna kommer därmed från några olika vingårdslägen. Vinet är gjort på druvorna Carignan (64%) och Grenache ( 36%). Det har fått mogna i 14 månader på franska ekfat, som använts en gång tidigare.


Det här vinet känns väldigt ungt med inte fullt utvecklade smaker. Det behöver ordentligt med luft för att komma till sin rätt. Med detta sagt tycker vi oss ändå känna en mörk frukt bestående av körsbär, en del plommon, skogsbär och lite blåbär. Här finns både örter och kryddor. Ett visst inslag från fathanteringen kan vi också notera. En ordentlig syra och tanniner som tar för sig ganska så ordentligt. Det här är ett vin som behöver mat för att komma till sin rätt.
Betyg 4

2014 Porrera vi de Vila
Utan tvekan har vi tagit ett par steg upp på vinskalan. Porrera görs på övervägande del Carignan från hundraåriga gamla vinstockar och  så en hyfsat stor slatt Grenache-druvor. Hos årgång 2014 är mixen 77% Carignan och 23% Grenache. Druvorna jäses var för sig. Carignanmusten har fått mogna i cirka 14 månader på nya barriquer av fransk ek medans grenachedruvorna fått göra det på ekfoudres (1500 liters) och amforor av terracotta. Yterligare några månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.
Fortfarande ett ungt vin, men ändå med utvecklad doft och smak. Porrera har en nyanserad, komplex och stor doft , där den mörka frukten med inslag av plommon, svarta vinbär och hallon tillsammans med en nyansrik örtsamling bildar basen. Vi kan också känna toner av krossad sten, balsamico, espresso, kakao, apelsinskal och unset kola. Trevligt!
I munnen är det ett stort vin vi får ta del av. Den generösa frukten återkommer med mörka körsbär, björnbär, sv vinbär och blåa plommon. Örter och diverse kryddor (av det exotiska slaget) ger vinet en speciell karaktär. En finstämd syra noteras liksom de smånafsande tanninerna. Eftersmaken är riktigt lång med mera mörk frukt, örter, lakrits, torkade rosor och mörk choklad. Visst finns här lite inslag från ekfatslagringen, men inget vi stör oss på, dessutom är jag ganska säker på att inom något år är detta totalt omslukat av den ljuvliga frukten.
Riktigt bra redan idag, men jag tror vinet kommer att växa med ytterligare något år i ryggläge.
Betyg 4++


2015 Mas de la Rosa
När jag inte trodde det skulle kunna bli så mycket bättre får vi testa Mas de la Rosa. Milde Moses vilket vin. Komplext, elegant och vilken harmoni det vilar över doft- och smakintrycken. Resans bästa vin? Jag undrar om det inte är så.
Vinet görs på Carignan till hundra procent, skriver dom på sin hemsida, men jag vill minnas att det ska finnas några procent Grenache och Cabernet S. Druvorna kommer från en vingård som ligger på en mycket brant och svårtillgänglig sluttning. Vinstockarna är mycket gamla. Jäsningen äger rum på stora ståltankar, därefter får vinet ligga med skalkontakt i nästan 14 dagar. Den malolaktiska jäsningen äger rum på både ståltankar och ekfat. Vinet får sedan vila upp sig på fat (225-300 liters) av ny fransk ek i cirka 16 månader.

Doften är stor och inbjudande med massor av mörk frukt, men också örter, kryddor, rökta charkuterier, rosor och violer, apelsinskal, stendamm och lite toner av vanilj. Trots att doften är stor är den elegant och nästan lite sirlig.

I munnen växer vinet i komplexitet ytterligare någon dimension. Den mörka frukten med körsbär, björnbär, blåbär, vinbär, hallon och blåa plommon är något alldeles extra. Ört- och kryddsamlingen är påtaglig, men underordnar sig frukten. Så klart finns det en trevlig syra som ger vinet friskhet. Därtill mjuka och lena tanniner, som bjuder ett försiktigt motstånd. Eftersmaken är formidabel och underbart komplex med mera frukt, men nu dyker det upp lakrits, mörk choklad, espresso, vaniljkola, unset muskot och så ett mineralrikt avslut.
Bara så gott.
Betyg 5-

















Vi vandrar runt några minuter i den lilla byn. Lite kommers på torget. Det vilar ro och harmoni över stället. Det är dags för oss att åka iväg till vårt lunchställe och nästa vinprovning.







2 kommentarer:

  1. Känner igen bron, har bott i den byn när jag var där i maj 2016 Med vänlig hälsning /Kenneth Thorberg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilka vinproducenter besökte du?
      Något favoritviner?
      Mvh
      J-C

      Radera