tisdag 28 november 2017

Hummer och Campagne 2006 Brut Deuz

Vintankar bor vid den nordhalländska kusten och har bland sina närmaste vänner en yrkesfiskare. I år har hummerfisket varit skralt, men ett par har ändå hittat vägen till Vintankar. Hustrun och jag lyxade till det en fredag för några veckor sedan. Hummer och Champagne! Finns det något bättre!!

Före och efter kokning.
Deutz är beläget i den klassiska champagnebyn Aÿ, en av 17 grand cru-byar, som ligger i hjärtat av Champagne. Företaget grundades 1838 av William Deitz i samarbete med Pierre-Hubert Geldermann. Idag är det Fabric Rosset som driver företaget. Dom förfogar över 245 ha vinodlingar. De egna odlingarna täcker cirka 40% av behoven. Övriga druvor köps från 22 långtids kontrakterade odlare. Årsproduktionen är runt två miljoner flaskor, varav 40 procent går på export. Dom gör nio olika cuvéer varav fyra är rosé.

Den är gjord på Pinot Noir (60%), Chardonnay (30%) och Pinot Meunier (10%).

Det har gått dryga 18 månader sedan vi senast drack den här champagnen. Den har definitivt tagit flera steg mot att kännas mer öppen och tillgänglig. Med detta sagt är det ändå en ung champagne, som har många år framför sig och bråttom behöver man inte ha med att öppna sina flaskor.
I den fina doften hittar vi initialt en samling gula och gröna äpplen. Här finns en fin ton av citrus som ansluter omedelbart. Efterhand tillkommer nybakat bröd, daggvåt grusgång och nötter. I avslutet en del tropiska frukter (mango, passionsfrukt), gula stenfrukter och brynt smör.
Det börjar vattnas i gommen av den fina doften.

I munnen är det friskheten, den ungdomliga tonen samt den fina och stora syran, som vi först av allt noterar. Allt är så klart inte fullt utvecklat, men ger sig tillkänna både tidigare och mer påtagligt än på våren 2016 ( då vi senast drack den). De gul/gröna äpplena och citrusen inleder. Strax därpå ansluter gula plommon, aprikoser och persika med mineraler (både kritiga och steniga) i släptåg. Eftersmaken har blivit längre och fått en mer komplex ton. Vi noterar särskilt det fina inslaget av blodgrape, men också tonen av nougat, bröd kanske mer mariekex, passionsfrukt och aningens honung.
En champagne på väg mot något stort.
Betyg 4++ Inga kommentarer:

Skicka en kommentar