Under långlunchen på fredagen provade vi viner från Celler de l´Encastell, vilket du kan läsa om här.
Det blev en kort bussresa ut ur Priorat och in i granndistriktet Montsant till vårt hotell Mas Passamaner. Några timmars vila och sedan dags för middag med tillhörande vinprovning.
Fredagskvällen åt vi mat på hotellet. Vi hade samtidigt en provning av Orto Vins. Fast först startade vi med lite Cava.
2010 Brut Nature Gran Reserva, Recaredo
Gjort på Macabeu (54%), Xarel-lo (42%) och Parellada (4%).
Frisk, torr och med en bra syra. Lättdrucken och med gula äpplen, lite päron, någon citrus och aningens steniga mineraler. Inte alls så oäven. Faktisk riktigt god.
Orto Vins är ett vinprojekt, där 4 framträdande vinmakare, Jordi Beltran, Josep M Beltran, Josep M Jové och Joan Asens började ett samarbete. Mest känd är nog Joan Asens vinmakaren som i många stycken är mannen bakom Alavaro Palcios mytomspunna vin L´Ermita. Orto vins har sitt säte i den lilla staden El Masroig.
2016 Blanc d´Orto Flor
Först ut ett vitt vin gjort på vita Grenache-druvor, som kommer från vinstockar som är drygt 40 år gamla. Vinet har legat på sin jästfällning ett par månader. Här finns en fin citruskompott, lite örter och en tydlig floral framtoning.
Betyg 3+
2013 Palell
Detta vin är gjort på druvan Garnacha Peluda. En för Montsant unik druva. "Håriga" Grenache har fått sitt namn efter att bladens undre del har något som påminner om hår. Druvorna kommer från vingården Palell, som också gett namn åt vinet.
Både i doft och smak drar frukten åt ett rödare håll. Här finns en del örter, inslag av rosor och lakrits. Lite drag av nebbiolo är det någon som säger. Ja, varför inte. Vinet har en stor och fin syra samt behagliga tanniner.
Betyg 4-
2013 Les Pujoles
Ett vin gjort uteslutande på druvan Tempranillo eller som den heter i Montsant Ull de Llebre, som vuxit på 50 år gamla vinstockar. Vinet har fått tillbringa runt ett år på begagnade franska ekfat.
Den riktigt mörka färgen överraskar mig. Vist kan vi känna tonerna från ekfatshanteringen, men detta är inget som stör mig. Här finns en mörk frukt med tydliga inslag av framförallt blåa plommon, men också lite skogsbär. Lite försiktiga örter noteras. Finstämd syra och så lite mer bitande tanniner än vad jag brukar notera hos Tempranillo-viner. I avslutet dyker det upp katrinplommon.
Jag går inte riktigt igång på detta. Varför vet jag inte.
Betyg 4-
2013 Les Tallades de Cal Nicolau
Detta är ett vin på druvan Picapoll Negre. En mycket ovanlig druva, men den odlas i Montsant och i södra Frankrike. Druvorna kommer från vinstockar, som är planterade på 1870-talet.
Det är faktiskt första gången jag dricker ett vin på den druvan.
Färgen är mycket mörk på gränsen till blåsvart.
I doften hittar vi tobak, läder, mörk frukt, kryddor och någon liten blommighet.
I munnen är det den mörka frukten och kryddorna som dominerar. Vinet känns ungt och det kommer nog utvecklas en del med tiden. En fin syra och rejäla tanniner. De senare tar ett stadigt grepp i gommen. Det här vinet behöver mat! Och det behöver luftas ett par timmar för att komma till rätt. Men inte alls så tokigt. En spännande upplevelse.
Betyg 4
På "Bolaget" finns årgång 2012 för 577 kr.
2013 Espectacle
Ett vin från den legendariske vinmakaren René Barbier. I Priorat har han skapat vinet Clos Mogador, som blivit lite av ett kultvin. I Montsant-bergen i byn La Figuera någon mil nordväst om själva Priorat ligger den här vingården. Espectacle görs uteslutande på druvan Grenache. Druvorna kommer från vinstockar som är runt 120 år gamla. 2004 kom första årgången med de nya ägarna och det blev succé direkt. Årgång 2008 fick 98 p av Parker. Innan 2004 såldes dessa druvor till det lokala kooperativet. Vinet har fått mogna en kortare tid på en mycket stor tunna av ek.
Detta är ett sagolikt vin. Superlativen kan staplas på varandra. Ett av den här resans Topp-5-viner utan tvekan.
Färgen går i en fin rubinröd nyans med lite purpurfärgade stråk.
I doften kan vi känna en nyansrikedom i den mörka frukten, där svarta vinbär, björnbär och skogshallon tar stor plats. Här finns också en ton av apelsinskal och kanske mer klassiska attribut så som skogssvamp, nyplockad mossa, lite läder och jord. I bakgrunden små doser av violer och rosor.
Ändå är det då vi tar den första lilla klunken som vi inser vinets storhet. Just att kombinera kraft, elegans, balans och harmoni är det som får oss på fall. Generös frukt i form av körsbär, hallon, björnbär och några svarta vinbär är det första vi tar till oss. Tämligen omgående ansluter en exotisk kryddblandning. Strax därpå tryffel och lakrits. Eftersmaken är formidabel och bara så lång.
Betyg 5
Vinet finns i beställningssortimentet, där det kostar 829 kr.
2015 Dolc D´Orto Negre
Vi återvänder till Orto Vins och deras söta variant, som helt och hållet är gjort på druvan Grenache. Övermogna druvor som ratats för det vanliga vinet. Ja det var så det började. Nu sker en noggrann selektering av de druvor som är övermogna, men ändå har en hög kvalitet.
Trots sin sötma känns vinet mycket friskt. Det finns en förträfflig mörk frukt av plommon och söta mörka körsbär samtidigt ett påtagligt inslag av torkad frukt (främst fikon och dadlar, men också någon liten ton av russin) och lite trevliga örter samt någon mineralaktig ton. Inte alls olik en bra Recioto.
Betyg 4
En lång dag har nått sitt slut. Dryga 20 viner provade. Mycket intryck i skallen som behöver sorteras under några timmars sömn. Resan fortsätter imorgon........
En trevlig samling viner, där Espectacle var den stora begivenheten. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar