torsdag 16 november 2017

Barcelona och Priorat del 8: Cavaproducenten Gramona

Vi har så kommit till söndagen. Resans sista dag. Tiden går verkligen fort. Ett producentbesök återstår.

Den här sista dagen förflyttar vi oss ifrån Priorat till regionen Alt Penedès cirka 30 km söder om Barcelona. Siktet är inställt på Cavaproducenten Gramona, som har sin verksamhet runt den lilla staden Sant Sandumú d´Anoia.



Vi bjuds ganska omedelbart på ett glas rosébubbel, som intas på Gramonas stora altan. Vädret den här dagen är som gjort för att dricka Cava. En svag vind och bortåt 25 grader.

2015 Rosé Pinot Noir Gran Reserva Brut
30 månader på sin jästfällning. En dosage som aldrig överstiger 6 gr.
En trevlig doft av smultron, hallon och några röda vinbär, som förstärkts med några örter.
Smaken är torr så klart och vinet känns lite krispigt. De röda bären från doften dyker upp även upp i munnen. Här finns också försiktiga toner av örter och mineraler samt någon liten ton av citrus. En fin syra som för tankarna till röda äpplen ger vinet en fin karaktär.
En trevlig och bra Cava som jag mer än gärna dricker igen.
Betyg 4



Den kunniga och trevliga guiden Mirella
 berättade historien om Gramona, odlingsprinciper,
produktionsprocessen mm
Gramonas historia går tillbaks till mitten på 1800-talet, då Josep Batlle arbetade som vinmakare och odlare för en av de stora markägarna i La Plana. Sonen Pau startade 1881 ett eget viner och köpte en bit mark. Pilar, dotter till Pau gifte sig med Bartolomé Gramona. Två vinodlande familjer hade förenats och grunden var lagd för att producera Cava under eget namn och med egna druvor.

Idag är det femte generationen vinmakare som styr verksamheten, som omfattar 124 ha vinmarker. Hälften ägs av Gramona och den andra hälften av fristående odlare, som dom samarbetat med under många år.
Odlingarna har bedrivits ekologiskt sedan många år, men successivt ställs de om till att brukas efter biodynamiska principer.
Du som vill fördjupa dig i Gramonas historia och verksamhet ska klicka in på deras hemsida, som är både informativ och fylld med vackra bilder.


2012 Imperial Brut Gran Reserva.
Detta är deras storsäljare. Den är gjord på druvorna Xarel.lo (50%), Macabeo (40%) och Chardonnay (10%). Varje druva vinifieras var för sig. Jäsningen sker på ståltank. Metoden Solera tillämpas, så att Imperial har fått en dos av 100-årig Cava i sig.  Så klart har den andra jäsningen skett på flaska. 60 månader har den legat på sin jästfällning innan den degorgerades. En dosage på 8g.
Från och med årgång 2015 är den klassad som biodynamisk.

I doften känner vi gula äpplen, gula stenfrukter, lite citrus, nybakat bröd och unset stendamm.
I munnen blir de gula äpplena väldigt tydliga liksom persika, aprikoser  och gula plommon. Någon liten ton av vita sommarblommor, rostat bröd och steniga mineraler. Stor och fin syra.
På det hela en trevlig och bra Cava, utan att jag riktigt tänder till på den.
Betyg 3++
På "Bolaget" kostar den 219 kr och finns i beställningssortimentet.
2010 III Lustros Brut Nature Gran Reserva
Vi vandrade runt i källarvalven. Fick förklarat vinifieringsprocessen. Andra jäsningen på flaskan. Degorgeringen hur den utfördes. Och så bjöds vi på ett glas Cava. Nu talar vi CAVA. En av resans bästa.
Den här görs på druvorna Xarel.lo (75%) och Macabeo (25%). Den har fått ligga i 72 månader på sin jästfällning innan den degorgerades.
Doften är frisk, men har också lite begynnande mognadstoner. Vi kan känna gula äpplen, citrus, nyskalad grapefrukt, lite örter, någon liten ton av gråpäron, brioche samt unset sommarblommor.
I munnen möts vi omgående av en samling gula stenfrukter (persika, aprikos, plommon), syrliga äpplen som drar mer åt det röda hållet än grön/gula, lite rostat bröd, nougat, citrus och några små bitar kanderad frukt. Här finns en härlig vital syra, som aldrig går över gränsen och blir jobbig. Lång eftersmak med en liten bitterhet som vi associerar med grapefrukt. Intensiv, elegant och förbaskat gott.
På "Bolaget" finns den i beställningssortimentet för 325 kr.
Betyg 4++
Vi bjöds på en lunch, där vi serverade ett flertal olika Cava:
2006 Celler Batlle
Samma druvmix som hos III Lustros, men druvorna kommer från en annan vingård och har fått 10 år på sin jästfällning och en dosage på 7g. En härlig komplex Cava med mera mognadstoner, men ändå väldigt frisk
2002 Gramona Enoteca
Även här en mix på Xarel.lo (75%) och Macabeo (25%). I mycket gjord på samma sätt som Celler Batlle, men ett mer noggrant  val av druvor samt ytterligare några år på sin jästfällning (nästan 15 år) samt endast en dosage på 3g gör den här Cavan mer komplex och även med mera mognad över sig.

2016 Vi De Glass
Ett vi gjort uteslutande på druvan Xarel.lo. Dom skriver på sin hemsida så här:
Estate: The grapes are sourced from Can Claramunt, a plot of vines worked biodynamically by Alianzas por la Tierra. Date of harvest 31 August 2016.
Druvorna  har utsatt för en frysningsmetod och sedan fått jäsa på 300-liters ektunnor i två månader.
Resultatet är ett sött vin med stor friskhet. Riktigt uppfriskande och gott.
Citrus, tropisk frukt och ett floralt inslag hittar vi i såväl doft som smak. Passar alldeles utmärk till fruktdesserter p g a den höga syran.

Det har varit några fantastiska dagar. Intressanta och duktiga producenter. God mat och gott vin. Närmare 70 viner har vi nog provat på dom här dagarna.
Vi måste berömma Fredrik och Martina från Club Amarone för ett helt perfekt arrangemang. Vi har ju åkt med dom ett flertal gånger i Valpolicella. I år blev det Priorat. 2018 blir det Piemonte eller Toscana. Vi funderar vidare......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar